Referat fra møte i Forskningsetisk råd

Tilstede: Kristi G. Bache, Trine Eker Christoffersen, Nina Johannesen, Tore Gimse, Fredrik Andersen, Marit Hilsen

Referat

Sak 1. Prorektor for forskning informerer om status i redelighetssaken (preprint)

Saken ble vurdert internt som brudd på forskningsetiske retningslinjer. Preprintet ble etter hvert trukket tilbake av forfatterne selv på eget initiativ. Etter dialog med representanter fra granskingsutvalget (GRU) og redelighetsutvalget ved USN ble saken avsluttet. Saksdokumentene er arkivert og saken vil bli rapportert til GRU. Forfatterne av artikkelen ved HiØ er informert om at saken er avsluttet.

Sak 2. Redelighetsutvalget, ny leder

Professor Ellen Karine Grov (OsloMet) er ny leder av redelighetsutvalget ved HiØ. Professor emeritus Matthias Kaiser (UiB) er nytt eksternt fast medlem, og jurist Julie Dessen (Septer) er nytt fast medlem. I tillegg til de faste medlemmene vil det velges inn settemedlemmer med saksrelatert erfaring/kunnskap. Se mer om utvalget på våre nettsider Redelighetsutvalget – For ansatte – Høgskolen i Østfold (hiof.no).

Nettsiden vil suppleres med en innmeldingslenke hvor man kan si ifra om aktuelle saker.

Det vil jobbes videre med å etablere et internkontrollsystem for registrering og rapportering av avvik. Det er viktig at alle avvik registreres, dette gjelder også mindre avvik selv om de løses på lavt nivå. Dekanene sender e-post om dette til fakultetene og har ansvaret for å følge opp dette temaet. Arbeidet med retningslinjer for utvalget og internkontrollsystem vil starte i februar 2023.

Sak 3. Forskningsetisk cafe – kom med forslag til temaer og form

Mål/målgruppe: Dette initiativet er ment som opplæring og skape økt bevissthet rundt forskningsetikk blant de faglige ansatte og studentene ved HiØ.

Innhold: Temaene for en forskningsetisk cafe kan (men må ikke) ta utgangspunkt i de forskningsetiske retningslinjene. Men, det viktigste er å velge temaer som engasjerer og det oppfordres til å bruke relevante «case» for å illustrere forskningsetikkens relevans og dilemmaer i praksis. Forslag til temaer kan for eksempel være «Hvem er forskningsetikk relevant for?», og «Hvordan sikre opplæring av phd-stipendiater?».

Hvem: Både interne og eksterne bidragsytere er velkomne.

Hvordan: Det lages en plan (årshjul) med dato, tema og hvilke personer som er ansvarlig. Faglige ansatte inviteres via e-post. Masterstudenter inviteres via oppslag på campus (se punkt 6 om QR-koder).

Tidspunkt/varighet: Den 3. hver måned kl 15.00. Det settes av 1 time hvorav 15 minutter presentasjon, 20 minutter debatt, og resten diskusjon.

Sted: Arrangementet skal holdes både i Halden og Fredrikstad (annen hver gang). Det er ønskelig å finne et sted som for eksempel biblioteket i Halden og xx i Fredrikstad.

Annet: Det bør tilbys drikke/snacks til de som deltar.

Oppstart: 3. februar 2023.

Det lages en plan for 2023 med dato, tidspunkt, tema og ansvarlig for hvert arrangement igjennom året.

Sak 4. Status i arbeidet med undervisning

Det ble vist eksempler på undervisningsvideo og et filmopptak av diskusjonen av temaet i undervisningsvideoen. Arbeidet med dette fortsette og skal ha fokus på 1) hva er problemet?, 2) hva er svaret?, og 3) bruk gjerne case for å belyse problemstillingen.

Sak 5. Forskningsetikk på «do-døra»!

Etter forslag fra en av våre studenter diskuterte vi hvordan vi kan bruke oppslag med QR-koder for å fremme forskningsetiske temaer. Vi kom frem til at QR-koder kan linke til vår nettside hvor vi legger ut informasjon om arrangementer som for eksempel forskningsetisk cafe.  Informasjon og QR-koder på A4-ark vil henges opp på begge campusene (også på «do-dører»).

Neste møte

Tirsdag 23.02.2023
Kl 1300-1500
Møterom: Fredrikstad

Publisert 16. jan. 2023 14:04 - Sist endret 14. mars 2023 10:24