Referat fra møte i Forskningsetisk råd

Tilstede: Kristi G. Bache, Trine Eker Christoffersen, Kristi Cecilie Grønvold Bache, Nina Johannesen, Tore Gimse, Fredrik Andersen, Marit Hilsen  

Referat

Sak 1. Godkjenning av referat fra forrige møte

  • Kommentar: Punkt 2 må komme før punkt 1.

 

Sak 2. Handlingsplanen for 2022

Bakgrunn

  • Som institusjon har vi ansvar for at alle som jobber med forskning har nødvendig opplæring innen forskningsetikk og er kjent med anerkjente forskningsetiske normer og krav. Ved HiØ er det stor variasjon hva gjelder kunnskapsnivå om forskningsetikk og vi trenger mer kunnskap om denne variasjonen.
  • Rådets mandat er blant annet å «videreutvikle høgskolens systemer og rutiner som legger til rette for at ansatte og studenter som arbeider med forskning får tilstrekkelig opplæring og kjennskap til anerkjente forskningsetiske normer og krav».  

 

Pågående kartlegging - forskningsgruppeledere

  • I tidligere møter har vi snakket om at vår handlingsplan for 2022 skal inkludere tiltak som gir oss et bedre innblikk i behov og ønsker i fagmiljøene hva gjelder kunnskap om forskningsetikk og personvern. For å få finne ut dette har vi hatt fokus på å snakke med forskningsgruppelederne. Resultatet så langt har vist at det både er behov og ønsker om mer kunnskap på disse områdene. Mange ønsker mer kunnskap om hvordan man i praksis skal håndtere slike spørsmål, men det er også ønske om mer teoretisk kunnskap. Kartleggingen av behov og ønsker blant forskningsgruppeledere fortsetter.
  • Tilbakemeldingene gir et godt utgangspunkt for utviklingen av en «undervisningsbank». En slik «bank» vil bestå av undervisningsopplegg i forskningsetikk og personvern som er tilpasset de ulike fagmiljøene og målgruppene.  Arbeidet med dette er påbegynt.

 

Videre kartlegging – masterstudier

  • Rådet har diskutert hvordan vi kan jobbe med å kartlegge innholdet av forskningsetikk i undervisningen ved HiØ. For å få mer kunnskap om dette ønsker vi å invitere de som er fagansvarlige for vitenskapsteori og metode ved masterstudiene våre. I tillegg til omfang og innhold ønsker vi å høre de fagansvarliges erfaringer – hva som fungerer godt i dette faget og ikke.

 

Undervisningsform – fysisk eller digital?

  • Når det gjelder hvilken form undervisningen bør ha kan man se for seg både digital og fysisk undervisning. Den digitale undervisningen vil kunne dekke temaer knyttet til de forskningsetiske retningslinjene og normene i form av korte filmsnutter som kan ligge tilgjengelig på våre nettsider. Den fysiske undervisningen vil kunne supplere den digitale undervisningen med mer diskusjonsbaserte temaer og bruk av «case»/eksempler fra virkeligheten som kan bidra til økt engasjement og bevissthet om hvordan forskningsetikk kan se ut i praksis.
  • Rådet anbefaler at undervisningen i forskningsetikk blir en kombinasjon av digital og fysisk undervisning, samt andre fysiske møteformer som for eksempel seminarer og diskusjonsgrupper.

 

Undervisningsform – prinsipiell eller praksisnær etisk tilnærming?

  • Det ble diskutert hvorvidt undervisningen i forskningsetikk burde være av en prinsipiell eller praksisnær form.
  • Rådet anbefaler at undervisningen blir en kombinasjon av begge – både prinsipiell og praksisnær.

 

Undervisningsansvarlig – etikk som faglig virkeområde/interessefelt eller ikke?

  • Det ble diskutert hvem som burde undervise i forskningsetikk. Burde de som har ansvaret for undervisningen ha etikk som faglig virkeområde/interessefelt eller ikke?
  • Rådet anbefaler at de som skal ha ansvaret for denne undervisningen både kan tilby en prinsipiell og praksisnær etisk forståelse og tilnærming.

 

Undervisningskomponenter – faste og flytende deler

  • Innholdet i undervisningen vil bestå av enkelte deler som er like for alle fag (for eksempel forskningsetiske lover og normer) og noen deler som vil variere avhengig av fagområde (for eksempel maskinlære vs sykepleie). Innholdet vil også variere i forhold til målgruppe.

 

Undervisning som markedsføring?

  • Det ble diskutert hvorvidt man kan se for seg at deler av innholdet i «undervisningsbanken» kan publiseres via for eksempel youtube og derav fungere som en form for markedsføring av HiØ. Linkene vi da ligge tilgjengelig for alle på HiØ’s nettsider. Dette kan for eksempel være korte filmsnutter hvor det forklares og vises hvordan man fyller ut et meldeskjema til Sikt/NSD.
  • Denne ideen må utforskes videre. Hva ligger tilgjengelig på nettet av tilsvarende informasjon? Hvordan lage dette i praksis slik at kvaliteten blir god? Hvordan og hvem skal kvalitetssikre innholdet?

 

Målet

  • Målet er å imøtekomme kravene i lovverket og øke kvaliteten på den utdanningen og forskningen som skjer ved HiØ. Ved å skreddersy undervisningsopplegg for de som jobber med forskning og kvalitetssikre undervisningen som tilbys ved HiØ, håper vi å tenne en gnist som øker bevisstheten rundt forskningsetikk samtidig som vi kan tilby en nyttig «verktøykasse» av kunnskap om forskningsetikk.

 

Forskningsdagene (28. september 2022 - kveldstid)

  • I år er forskningsdagene fra den 21. september til 2. oktober. I den forbindelse planlegge FER å invitere til foredrag og debatt den 28. september i Litteraturhuset i Fredrikstad. Mer info om programmet kommer senere.

 

Konferanse

Arrangør:           De nasjonale forskningsetiske komiteene arrangerer

Tema:                 «Forskningsetisk forum 2022: Om publiseringsetikk og behandling av forskningsetiske saker.»

Tid:                      19. september kl. 10.00-16.00

Sted:                   Nationaltheatret konferansesenter

Se mer info:       Forskningsetisk forum 2022 | Forskningsetikk

 

Neste møte

Fredag 29.09.2022
Kl 0900-1130.
Møterom: Fredrikstad

Publisert 5. aug. 2022 15:04 - Sist endret 16. des. 2022 10:25