Referat fra møte i Forskningsetisk råd

Tilstede: Trine Eker Christoffersen, Tore Gimse, Fredrik Andersen, Marit Hilsen, Anne Marthe Fosdahl Wium (observatør)

Meldt fravær: Nina Johannesen

Agenda 

Sak 1/24. Godkjenning av dagens agenda

Godkjent

Sak 2/24. Godkjenning av referat fra forrige møte

Godkjent

Sak 3/24. Forskningsetisk komite – mandat (se utkast som vedlegg i møteinnkalling)

FER har tidligere drøftet behovet for en institusjonell komité som kan gi råd om forskningsetikk i enkeltsaker ved HiØ (Sak 1, 28.09.23 og sak 2, 29.11.23), samt fått innspill fra BI (sak 5, 29.11.23). Vedlagt er forslag til mandat og sammensetning til en slik komité legges frem for diskusjon i FER.

Mandatet ble gjennomgått og revidert. Navnet ble endret fra ‘Forskningsetisk komité’ til ‘Forskningsetisk råds prosjektrådgivning og evaluering’ (FER-PRE). Formålet med FER-PRE er først og fremst å bidra til at forskning ved HiØ er etisk forsvarlig, men også å være en ressurs der forskere ved HiØ kan trekke på en utvidet kompetanse for å gjøre trygge og gode forskningsetiske beslutninger for sine prosjektplaner. FER-PRE vil være satt sammen av en leder (vitenskapelig ansatt), tre rådgivere fra forskningsadministrasjonen og biblioteket, og 1-3 vitenskapelige ansatte med relevant kompetanse som oppnevnes av rektor for den enkelte sak. Det vil jobbes videre med organisering og søknadsprosedyrer.

Sak 4/24. Undervisning av forskningsetikk ved HiØ

FER tar opp diskusjonen om muligheter for å samkjøre og videreutvikle undervisning i forskningsetikk ved institusjonen. Felles ressursbank for emner på MA-nivå? Hva kan inkluderes fra ph.d.-emnet? Hva vil kreves av ressurser? Prosjektgruppe? Osv.

Vi ønsker å finne ut hvordan vi kan organisere dette arbeidet? Kan undervisningen i forskningsetikk samkjøres på tvers av fagområder og bygges systematisk opp slik at det kan bygges inn i både bachelor-, master- og phd-emner. Prodekan undervisning burde involveres. Slike emner bør inngå i en ressursbank (digitale presentasjoner som feks kan sees i forkant av undervisningen). Da kan man tenke seg overordnede temaer i de digitale presentasjonene, og mer fagspesifikke diskusjoner i påfølgende undervisning. Det kan også være nyttig å ta i bruk allerede eksisterende ressurser fra feks biblioteket til FEK (Ressurser | Forskningsetikk) som forberedende materiale før undervisning. En systematisering av dette vil bidra til at det ikke er tilfeldig hva vi tilbyr studentene av kunnskap når det gjelder forskningsetikk.

En annen målgruppe ved HiØ er ansatte og nyansatte. Her kan man tenke seg et ‘onboarding’-program med bla digitale kurs/presentasjoner i bla forskningsetikk. Her ønsker vi også en kartlegging for å få oversikt over hvem som har deltatt på kurs i forskningsetikk tidligere (når og ant timer/dager) og derav få vite med om behovet. Dette vil bli tema for neste møte.

Sak 5/24. Eventuelt

Det ble orientert om etablering av samarbeid med Høyskolen Kristiania om felles redelighetsutvalg.

 

Sak 6/24. Dato for neste møte

Den 4.april 2024

Publisert 9. feb. 2024 15:02 - Sist endret 29. apr. 2024 13:32