Tilbud om utvidet veiledning og oppfølging

Aktivitet

På bakgrunn av vurderingssamtaler vurderer institusjonsansvarlige hvorvidt det er grunnlag for å gå videre med saken. Ved videre oppfølging tilbys studenten utvidet veiledning. Det innebærer at studenten får en håndplukket veileder fra høgskolens veilederkorps for skikkethet, med spesialkompetanse knyttet til de identifiserte utfordringer studenten har.

Dersom det er åpenbart at utvidet veiledning og oppfølging ikke vil hjelpe studenten tilbys ikke dette. Et eksempel på at dette kan være grov vold og seksuelt misbruk av barn, brukere eller pasienter.

Institusjonsansvarlig tar kontakt med veileder og informerer om saken (på generelt grunnlag uten å angi studentens navn), og forespør om vedkommende vil delta i utvidet veiledning. Institusjonsansvarlig skal også informere veileder om at veileders rolle og ansvar.

Institusjonsansvarlig utarbeider en plan for veiledningen, eventuelt i samarbeid med veileder. Planen skal inneholde problemområdet til studenten, mål for veiledningen og tiltak for å prøve å avhjelpe problemene og nå målene. I hovedsak tilbys det 12 timers veiledning, som kan utvides ytterligere ved behov. Planen skal inneholde at det skal gjennomføres en midtveisvurdering og en sluttvurdering.

Tilbudsbrev med veiledningsplanen og dato for oppstart av veiledning sendes studenten.

Ved oppstart av veiledningen avtaler veileder tidspunkt for veiledningstimene med studenten og dato for midtveisvurdering.

Det gjennomføres en midtveisvurdering og sluttvurdering der student, veileder og institusjonsansvarlig deltar. Disse vurderingssamtalene referatføres. Institusjonsansvarlig vurderer om det er behov for sekretær. Referenten sender kopi til alle som deltok i samtalen med mulighet for kommentarer. Etter endt veiledning skriver veileder en oppsummerende rapport fra veiledningsarbeidet.  

Institusjonsansvarlig vurderer etter endt utvidet veiledning og oppfølging om saken skal fremmes for skikkethetsnemnda eller ikke. Dersom studentens problemer er avhjulpet, avsluttes den særskilte skikkethetsvurderingen. Hvis utvidet veiledning og oppfølging ikke medfører den nødvendige endring og utvikling hos studenten, skal institusjonsansvarlig fremme saken for skikkethetsnemnda. Dersom en student velger å ikke ta imot ytterligere veiledning/og/eller forsterket oppfølging, kan saken fremmes for skikkethetsnemnda.

 

Spesielt for russaker

Ved mistenkt eller erkjent misbruk av rusmidler, vurderes følgende punkter:

  • Målet å hjelpe studenten til behandling i rusomsorgen dersom vedkommende ikke er under behandling fra før.
  • Be studenten om å gjøre en rustesting og fremleggelse av prøvesvar, som en del av den utvidete veiledningen og oppfølgingen. Dette skjer via studentens fastlege, legevakten, eller rusomsorgen, og vil variere i hver enkelt sak. Type rusmisbruk vil bestemme hvor lenge rustesting bør foregå.
  • Studenten kan eventuelt veiledes til å søke permisjon fra studiene i den perioden behandlingen skal pågå. Den særskilte skikkethetsvurderingen fortsetter da når studenten er tilbake i studiene etter endt permisjon.
  • Be om skriftlig samtykke til å kontakte rusomsorgen, fastlegen eller andre som kan være bidragsyter for å hjelpe studenten med problemet. Informasjonen samtykket bygger på skal omhandle hvem man skal utveksle informasjon med, hva det er aktuelt å utveksle informasjon om og i hvilken tidsperiode.

Ressurser

Rundskriv F-07-16 Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning

HiØ’s ressursside Rus og spilleavhengighet

 

Publisert 27. juni 2018 08:51 - Sist endret 29. okt. 2021 15:10