Rutine for behandling av fuskesaker

Her finner du rutinebeskrivelse for behandling av saker knyttet til mistanke om fusk/forsøk på fusk ved Høgskolen i Østfold.

Innledning


Rutinene gjelder både for obligatoriske arbeidskrav, eksamener med tilsyn og eksamener uten tilsyn. Rutinene gjelder for alle kategorier studenter og for privatister (heretter omtalt felles som ”studenter”).

Vedtaksmyndigheten i saker om mistanke om fusk/forsøk på fusk ligger til institusjonens nemnd for studentsaker ved Høgskolen i Østfold, jf. universitets- og høyskoleloven § 4-7, første ledd.

Formålet med rutinene er å presentere saksgangen i saker om mistanke om fusk/forsøk på fusk ved HIØ for aktørene involvert i denne typen saker.

Det er i rutinene forsøkt tatt hensyn til mangfoldet i Høgskolens prøvings- og eksamensformer, slik at rutinene kan benyttes i mange ulike saker. Det kan imidlertid dukke opp tilfeller som ikke direkte er omtalt i rutinene, men i de fleste tilfellene vil saken likevel kunne behandles på vanlig måte i samsvar med disse rutinene.

 

Generell informasjon

 

Ved HIØ skal studentene få klar og lett tilgjengelig informasjon om tillatte hjelpemidler, tillatte innarbeidelser i hjelpemidler og fakultetenes/instituttenes kontrollordninger for hjelpemidler
i studieplanen eller i annen forhåndsinformasjon fra fakultetet/instituttet/Seksjon for eksamen,
slik at de vet hvordan de skal forholde seg for ikke å bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk. Alt som kan ha faglig interesse utover de tillatte hjelpemidlene klassifiseres som ulovlige hjelpemidler.

Studentene plikter å sette seg inn i de gjeldende reglene for hjelpemidler ved eksamen og for kildebruk og referanseteknikk ved oppgaveskriving. Manglende kjennskap til reglene om fusk/forsøk på fusk, hjelpemidler og referanseteknikk fritar ikke for ansvar.

Institusjonens nemnd for studentsaker fatter vedtak som førsteinstans i saker om mistanke om fusk/forsøk på fusk. Hvis Institusjonens nemnd for studentsaker finner at en student har fusket/forsøkt å fuske, gir universitets- og høyskoleloven
§§ 4-7 og 4-8 følgende mulige reaksjonsformer:

  • Annullering av eksamen, prøve eller godkjenning av kurs (§ 4-7).
  • Utestenging fra Høgskolen i Østfold og tap av retten til å gå opp til eksamen ved HiØ og alle andre institusjoner under universitets- og høyskoleloven (§ 4-8).


Reaksjonsformene kan ikke iverksettes før det er fattet vedtak i institusjonens nemnd for studentsaker. Det vil si at studenten har ordinær studie- og eksamensrett inntil det foreligger et formelt vedtak i saken. I praksis kan det dermed gå noen uker eller få måneder fra eksamen/arbeidskravet ble gjennomført, hvor studenten kan delta i ulike læringsaktiviteter og avlegge eksamen, og frem til annulleringen og utestengingen får reell betydning.

I de tilfellene det ikke er grunnlag for å reagere med annullering og/eller utestenging har Studiedirektør en selvstendig hjemmel for å ilegge skriftlig advarsel, jf. forskrift om eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold § 9-2.

Henvendelser fra pressen eller andre i saker om mistanke om fusk/forsøk på fusk ved HiØ skal henvises til studiedirektøren/informasjonssjefen. Når institusjonens nemnd for studentsakers vedtak er fattet, kan HIØ oppgi fakultet, type fusk, reaksjonsform og eventuelt institutt, men opplysningene må ikke gjøre personidentifikasjon mulig.

 

Hva er fusk/forsøk på fusk?

 

I henhold til universitets- og høyskoleloven § 4-7 første ledd skal det reises sak om mistanke om fusk/forsøk på fusk i tilfeller hvor det er mistanke om at en student eller eksamenskandidat har forsøkt å fuske eller forsettlig eller grovt uaktsomt har fusket ved avleggelsen av, eller forut for endelig sensur av, vedkommende eksamen eller prøve, eller under gjennomføringen av vedkommende kurs. Det skal også reises sak på grunnlag av fusk/forsøk på fusk i de arbeider som kreves godkjent for å få fremstille seg til eksamen.


En student kan mistenkes for fusk/forsøk på fusk hvis han/hun for eksempel:

  • lar være å gi opplysninger om kilder eller oppgir fiktive kilder(trykte, utrykte, muntlige og skriftlige)
  • gir inntrykk av at besvarelsen er mer selvstendig enn den faktisk er
  • bruker hjelpemidler (hjelpere) som ikke er tillatt


Ved eksamener med tilsyn kan mistanke om fusk/forsøk på fusk for eksempel oppstå hvis:

  • studenten har ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen. For at sak om mistanke om fusk/forsøk på fusk skal reises for institusjonens nemnd for studentsaker er det ikke nødvendig at studenten har brukt de ulovlige hjelpemidlene eller blir tatt i å bruke dem.
  • studenten har ulovlige hjelpemidler tilgjengelig på områder utenfor selve eksamenslokalet, for eksempel plassert/gjemt på toalettet.
  • studenten samtaler med eller på annen måte kommuniserer med andre om eksamensoppgavene under eksamen eller i eventuelle pauser.
  • studenten sender en annen person for å avlegge eksamen i sitt sted.


Ved eksamener uten tilsyn kan mistanke om fusk/forsøk på fusk for eksempel oppstå hvis:

  • eksamensbesvarelsen ikke er utført av studenten selv.
  • eksamensbesvarelsen er utført i samarbeid med andre uten at dette er oppgitt.
  • eksamensbesvarelsen tidligere har blitt innlevert til en annen eksamen ved HIØ
    eller ved annet nasjonalt eller internasjonalt lærested.
  • eksamensbesvarelsen gjengir andres arbeid (for eksempel faglitteratur/artikler/nettsider) uten å oppgi kilde.
  • eksamensbesvarelsen gjengir eget arbeid uten å oppgi kilde.
  • eksamensbesvarelsens litteraturliste ikke inneholder alle kilder og referanser som er benyttet i eksamensbesvarelsen.


I tilknytning til eksamen kan det reises sak om mistanke om fusk/forsøk på fusk også på grunnlag av forhold som ikke skjer under selve eksamensavleggelsen. Dette kan for eksempel skje hvis:

  • studenten før eksamen skaffer seg tilgang til eksamensoppgavene.
  • studenten forsøker/greier å endre sin besvarelse etter at den er levert, også hvis dette skjer etter at sensuren for den aktuelle eksamenen er falt.
  • en student hjelper andre studenter med å fuske.


Obligatoriske arbeidskrav der det inngår et element av vurdering fra HIØs side omfattes også av bestemmelsene om fusk i universitets- og høyskoleloven.

 

Sensur/ vurdering

 

Når mistanke om fusk/forsøk på fusk oppstår under vurdering, skal eksamensbesvarelsene ordinært sensureres på vanlig måte, men sensuren skal ikke gjøres kjent for studenten.

Hvis saken fremmes for institusjonens nemnd for studentsaker, skal sensuren ikke gjøres kjent for studenten. Hvis institusjonens nemnd for studentsaker vedtar at en eksamen skal annulleres, får studenten ikke opplyst resultatet av den eventuelle sensuren for eksamenen. Hvis institusjonens nemnd for studentsaker vedtar at en eksamen ikke skal annulleres, får studenten opplyst resultatet av sensuren for eksamenen og fakultetet overfører karakteren til eksamensprotokollen.

 

Behandling i fakultetet og Seksjon for eksamen

 

Når mistanke om fusk/forsøk på fusk blir oppdaget, har studenten rett til å fullføre pågående eller resterende eksamen(er) som planlagt. Eventuelle sanksjoner kan ikke settes i verk før det foreligger vedtak fra institusjonens nemnd for studentsaker i saken.

Som hovedregel skal alle saker hvor det er mistanke om fusk/forsøk på fusk fremmes for institusjonens nemnd for studentsaker. Fakultetet kan likevel i hver enkelt sak vurdere forholdet mellom faglig umodenhet og fusk/forsøk på fusk. Hvis fakultetet er i tvil om en uregelmessighet hører inn under fuskebegrepet, skal fakultetet kontakte Seksjon for eksamen for bistand.

Når mistanke om fusk/forsøk på fusk oppstår, skal fakultetet med bistand fra Seksjon for eksamen kartlegge situasjonen og sikre seg eventuelle bevis. Dokumentasjonen må være så nøyaktig som mulig og omfatte alle aktuelle dokumenter. Hva som kreves av bevis vil avhenge av hvordan man mistenker at studenten har fusket/forsøkt å fuske. Eventuelle uttalelser fra vitenskapelig ansatte, for eksempel sensorer, kan vedlegges fremleggsnotatet til institusjonens nemnd for studentsaker.

Den enkelte saksbehandler har taushetsplikt om at det foreligger mistanke om fusk/forsøk på fusk, jf. forvaltningsloven § 13. Det samme gjelder sensorer, eksamensvakter og andre ansatte ved HiØ som kommer i kontakt med slike saker. Dokumenter i saker om mistanke om fusk/forsøk på fusk unntas offentlighet etter offentlighetsloven § 13, jf. forvaltningsloven § 13.

Saksforberedelsene på fakultet skal foregå i samarbeid med Seksjon for eksamen.
For å sikre lik praksis innad i fakultetet og mellom fakultetene vil Seksjon for eksamen inneha
rollen som utreder og saksbehandler av saken.

Når sak om mistanke om fusk/forsøk på fusk oppstår, skal Seksjon for eksamen orientere studenten. Studenten skal orienteres skriftlig om at det er oppstått mistanke om fusk/ forsøk på fusk og at det er behov for å undersøke saken nærmere. Det skal videre gis informasjon om at saken er under forberedelse og at studenten har anledning til å uttale seg, jf. forvaltningsloven § 16. Seksjon for eksamen skal opplyse om hva mistanken går ut på, få opplyst hvordan saken vil bli behandlet videre og hvilke rettigheter han/hun har. Informasjonen skal inneholde en orientering om studentens rettigheter etter universitets- og høyskoleloven §§ 4-7, 4-8 og 4-11.

All post til studenter i forbindelse med saker om mistanke om fusk/forsøk på fusk sendes digital postkasse eller per post.

Studenten har rett til å la seg bistå av advokat eller annen fullmektig på alle trinn av saks-behandlingen, jf. forvaltningsloven § 12. Når studenten har opplyst om hvem han/hun har valgt som fullmektig, skal all videre kontakt skje gjennom fullmektigen.

Studenten har rett til å få dekket kostnader til advokatbistand etter offentlig sats og for øvrig på de vilkår som følger av salærforskriften fra sak om utestenging er reist, jf. universitets- og høyskole-loven § 4-8, femte ledd. Det er først fra det tidspunkt fakultetet/Seksjon for eksamen har innstilt på utestenging i saken man anser at sak er reist. Utgiftene til dette dekkes av Høgskolen i Østfold jf. universitets- og høyskoleloven § 4-8, femte ledd. Studenten må selv sørge for å ta kontakt med og velge advokat.

Studenten eller fullmektigen har rett til innsyn i saken etter forvaltningsloven §§ 18-20. Studenten eller fullmektigen vil under saksforberedelsen normalt bare ha rett til innsyn i det faktiske grunnlaget, for eksempel egne prøver, vitneprov og beskrivelser av hendingsforløpet.

Det er fakultetet som skal fremme sak om mistanke om fusk/forsøk på fusk. Fakultetet/Seksjon for eksamen utarbeider et fremleggsnotat til institusjonens nemnd for studentsaker. Notatet skal beskrive bakgrunnen for saken og de faktiske forhold i saken. All relevant dokumentasjon skal legges ved. Denne dokumentasjonen sendes til studenten, og det settes en frist (normalt 14 dager) for studenten til å komme med merknader. Eventuelle merknader skal sendes til sekretariatet til institusjonens nemnd for studentsaker.

Fremleggsnotatet skal inneholde en vurdering av mulige sanksjoner i den konkrete saken. Fakultetet/seksjon for eksamen skal vurdere sanksjonsnivået og innstille overfor institusjonens nemnd for studentsaker, men endelig vedtak fattes av institusjonens nemnd for studentsaker. Vedtak fattes på bakgrunn av en helhetsvurdering av saken.

 

Institusjonens nemnd for studentsakers behandling

 

Saksbehandler i Seksjon for eksamen skal ved oversendelsen av saken til sekretariatet for institusjonens nemnd for studentsaker, underrette studenten eller fullmektigen om tid og sted for institusjonens nemnd for studentsakers behandling av saken. Studenten og fullmektigen har på forespørsel rett til å møte under behandlingen i institusjonens nemnd for studentsaker. Hvis studenten eller fullmektigen ønsker å møte under behandlingen i institusjonens nemnd for studentsaker, skal dette meldes til sekretariatet for institusjonens nemnd for studentsaker senest dagen før møtet.

 

Administrativ oppfølging av institusjonens nemnd for studentsakers vedtak

 

Eventuelt vedtak om annullering og utestenging gjelder fra det tidspunktet institusjonens nemnd for studentsaker vedtar. Vedtaket iverksettes straks selv om studenten påklager til den nasjonale klageinstansen og eventuelt deretter bringer vedtaket inn for rettsapparatet. Institusjonens nemnd for studentsaker selv, kan gi vedtaket utsatt iverksettelse, jf. forvaltningsloven § 42.

Studiedirektøren underretter studenten om institusjonens nemnd for studentsaker vedtak, jf. forvaltningsloven §§ 24 og 25. Underretningen skal omfatte selve vedtaket og begrunnelsen for dette, samt hvilke konsekvenser vedtaket får for studenten. I tillegg skal det orienteres om studentens rettigheter etter universitets- og høyskoleloven §§ 4-8, fjerde ledd og 4-11, herunder klagefristen til den nasjonale klageinstansen.

Studiedirektøren underretter fakultetet/Seksjon for eksamen om vedtaket i institusjonens nemnd for studentsaker og om hvilken oppfølging som kreves i det enkelte tilfellet.

Ved vedtak om annullering skal administrasjonen foreta de nødvendige registreringer i eksamens-protokollen.

Ved vedtak om utestengning skal fakultetet se til at studenten ikke deltar på lukket undervisning i perioden vedkommende er utestengt.

Ved vedtak om utestengning skal Seksjon for eksamen registrere utestengningen i Felles studentsystem og be om å få returnert eventuelt utstedt semesterkort.

Hvis den eksamenen som annulleres utgjør en nødvendig del av en allerede tildelt grad, skal fakultetet/Seksjon for eksamen kreve vitnemålet returnert fra studenten, jf. universitets- og høyskoleloven § 4-7, femte ledd. Hvis dette ikke skjer frivillig, skal Studiedirektøren rette henvendelse til namsmannen om tvangsinndrivelse.

Saksbehandler i Seksjon for eksamen varsler de øvrige universitetene og høyskolene under universitets- og høyskoleloven om institusjonens nemnd for studentsakers vedtak om utestenging i RUST. Studiedirektøren varsler Utlendingsdirektoratet om institusjonens nemnd for studentsakers vedtak i saker som gjelder annullering og utestenging av utenlandske studenter som har oppholdstillatelse i studieøyemed. Varsling foretas ordinært ikke før klagefristens utløp.

 

Klage på institusjonens nemnd for studentsakers vedtak

 

Studenten kan påklage institusjonens nemnd for studentsakers vedtak til særskilt klageorgan etter universitets- og høyskoleloven § 4-7 til § 4-10. Eventuell klage på vedtak fattet av institusjonens nemnd for studentsaker sendes først til ny behandling i institusjonens nemnd for studentsaker. Hvis institusjonens nemnd for studentsaker opprettholder vedtaket sitt, oversender studiedirektøren saken til særskilt klageorgan som fatter endelig vedtak.

Hvis særskilt klageorgan opprettholder institusjonens nemnd for studentsakers vedtak, kan studenten bringe saken inn for domstolene for rettslig prøving. Slikt søksmål må reises innen tre måneder etter at endelig vedtak foreligger, jf. universitets- og høyskoleloven § 4-11, første ledd. Eventuelt søksmål tas ut ved Søndre Østfold tingrett.

Høgskolen i Østfold dekker alle omkostninger ved søksmålet, herunder også betaling av saksøkers advokat, jf. universitets- og høyskoleloven § 4-11, andre ledd.

Når en sak er behandlet ved domstolene, er dommen offentlig. I andre sammenhenger enn konkret saksbehandling, for eksempel i informasjonssammenheng ved HIØ, skal dommen anonymiseres.

 

Varsel fra tredjepart om mistanke om fusk/forsøk på fusk

 

Mistanke om at en studentinnlevering på uredelig måte utnytter andres arbeid, meldes til fakultetet/Seksjon for eksamen. Dersom fakultetet/Seksjon for eksamen finner grunn til å undersøke saken, skal Seksjon for eksamen varsle den saken gjelder om innholdet i anklagen og hvem som har fremsatt den. Seksjon for eksamen bekrefter overfor melderen at henvendelsen er mottatt og innhenter ved behov ytterligere opplysninger fra melderen. Med mindre melderens egne arbeider er utnyttet, får melderen ikke partsrettigheter og skal ikke gis opplysninger om saken eller innsyn i saksdokumenter. Dette gjelder også hvis institusjonens nemnd for studentsaker fatter vedtak i saken og hvis institusjonens nemnd for studentsakers vedtak påklages til særskilt klageorgan.

 

Kontakt seksjon for eksamen.

Studiested Halden: eksamen-halden@hiof.no

Studiested Fredrikstad: eksamen-fred@hiof.no

 

 

 

 

Publisert 2. mars 2022 13:04 - Sist endret 8. nov. 2022 09:21