Video- og skjermopptak

Vi tilbyr veiledning og opplæring om opptak, redigering og distribuering av video- og skjermopptak til bruk i undervisningen.

Video som læringsmiddel

Video som medium for å formidle fagstoff har vært tilgjengelig en god stund. Den første utbredte bruken av video i undervisningen oppsto under andre verdenskrig, som et treningsverktøy for soldater. Siden deg gang har bruken av video i undervisningen gradvis økt i takt med teknologiutviklingen, og terskelen for å produsere video har de siste årene sunket betraktelig.Illustrasjonsbilde, kamera i auditorie

Undervisningsvideoer kan ha flere formater. Man kan for eksempel gjøre opptak av skjermen på sin PC mens man presenterer og forklarer et tema, man kan lage andre video-innspillinger med et kamera eller en mobiltelefon, eller man kan lage videoopptak i studio. I noen tilfeller ønsker man å lage video selv, og i andre tilfeller er det aktuelt å benytte video andre har laget. Bruk av video for å formidle fagstoff i høyere utdanning er i varierende grad tatt i bruk innen universitets- og høgskolesektoren (Digital tilstand, 2014). Det er mange grunner til at man ønsker å ta video i bruk i undervisningsøyemed.

For eksempel:

  • at studentene skal forberede seg til undervisning

  • for å imøtekomme informasjonsbehov

  • for å forklare vanskelig fagstoff

  • for å skape grunnlag for diskusjon

  • for å legge til rette for god asynkron undervisning

  • for korte veiledninger/opplæringsinnhold

  • for å skape nysgjerrighet for faget (Great Expectations; Students and video in higher Education Elisabeth Leonard. 2015)

Den umiddelbare fordelen med bruk av video er at studentene kan se fagstoffet gjentatte ganger, og fordøye stoffet i eget tempo. En annen fordel er at kvalitetsrike video- og skjermopptak  bidrar til en studiemodell der læring gjøres uavhengig av tid og sted.

Hva tilbyr vi?

  • Vi tilbyr veiledning og hjelp til både praktisk og pedagogisk bruk av video i undervisning. Formålet med filmen vil være styrende for hvordan den bør utformes, så før videoproduksjon er det viktig å avklare i hvilken sammenheng filmen skal brukes og hva formålet er. Gjennom en slik "avklaringssamtale" tar vi sammen stilling til hvilket format som vil være mest gunstig.

  • I noen tilfeller vil videoprosjektets størrelse, rammevilkår eller kvalitetskrav gjøre det mer gunstig å overlate opptak og redigering til oss. Vi disponerer portabelt og profesjonelt videoutstyr som gir oss mulighet til gjøre opptak "på location."

  • Vi kan også tilby teknisk og pedagogisk assistanse til innspilling i de to opptaksstudioene ved hvert studiested (les mer om det her).

  • Vi gjennomfører opplæring i å gjøre gode og læringsfremmende video- og skjermopptak (samt redigering ved bruk av Wevideo). Vi setter opp kurs og workshops ved behov: ta kontakt.

Programvare og verktøy

Panopto

Panopto er et videosystem som er integrert i Canvas. Panopto er en løsning der studenter og undervisere kan bruke video som en interaktiv løsning, da det er mulig å legge inn kommentarer, tester og diskusjoner i filmen. Det er også en god løsning dersom man ønsker å bruke videofeedback som tilbakemelding på studentoppgaver.

WeVideo

WeVideo er et nettbasert system for redigering av video. Alle ansatte ved HiØ har tilgang til dette verktøyet. Fordelen ved WeVideo er at den er skybasert, så man er ikke låst til en spesifikk datamaskin. Det har og gode muligheter for å samarbeide på videoprosjekter. 

Zoom

Zoom kan brukes til opptak av møter, opptak av formidlingssekvenser under webinarer. 
Man pleier vanligvis å begrense opptakene i Zoom til presentasjonsdelen av undervisningen. Diskusjoner pleier man å unngå å gjøre opptak av. Det er både av personvernhensyn og for å unngå å legge bindinger på studentenes lyst til å ta ordet.

Kom i gang: selvhjelpsressurser

Interne

Vår egne selvhjelpsressurs "Digital undervisning" inneholder en hel modul om "Asynkron undervisning (undervisningsvideo)" som inneholder det du trenger for å sette i gang på egen hånd med å lage gode og læringsfremmende video- og skjermopptak.

Eksterne

Wevideo OBS! Velg Wevideo sign in øverst til høyre, deretter Log in with office365 for ubegrenset tilgang til Wevideo.

Videoforelesning.no

https://result.uit.no/udig/kursmodulene/modul-2/

Videre lesning

Drouin, M. A. (2014). If You Record It, Some Won't Come: Using Lecture Capture in Introductory Psychology. Teaching of Psychology, 41(1), 11-19. doi:10.1177/0098628313514172

Fossland, T. M. (2015). Digitale læringsformer i høyere utdanning. Oslo: Universitetsforl. Norgesuniverstietet. (2015). Digital tilstand 2014(Vol. nr 1/2015).  

Kontakt

PULS (Generell kontakt)

Bjørn Egeland (Teknisk og faglig ansvarlig)

Publisert 23. aug. 2019 13:58 - Sist endret 7. juni 2024 09:51