Temadag om etikk: Agenda 2030 og etiske utfordringer

Den 8. juni var det temadag om etikk og etiske refleksjoner rundt agenda 2030 som sto på timeplanen. Det var forskerguppen i psykososialt arbeid som arrangerte og programmet for dagen bød på temaer og presentasjoner som vekket stor interesse og engasjement blant deltakerne.

Agenda 2030 ble vedtatt av alle FNs medlemsland i 2015 og handler om bærekraft (2030-agendaen med bærekraftsmålene - regjeringen.no). De 17 bærekraftsmålene inkluderer både miljø, sosial utvikling og økonomi, og ligger til grunn for regjeringens arbeid både nasjonalt og internasjonalt. I dette arbeidet er det fokus på at alle skal bidra og at utviklingen skal inkludere og ta spesielt hensyn til de mest sårbare gruppene – med andre ord, ingen skal utelates.

Det er ikke lett å oppsummere denne dagen i korthet og få frem innhold fra alle de gode presentasjonene og påfølgende refleksjoner, men jeg har lyst til å trekke frem et par av innleggene som jeg håper kan inspirere dere.

Søren Henrik Wenstøp snakket om bærekraftsmålene i og utenfor undervisningen. Han understreket hvor viktig det er å tenke helhetlig og på tvers av de 17 bærekraftsmålene for å komme i mål. Men selv om alle målene i seg selv er viktige påpeker han at målet om klimaendringer likevel skiller seg ut når det gjelder alvorlighetsgrad – det handler om noe så grunnleggende og viktig som at vår eksistens som art trues dersom vi ikke igangsetter tiltak som kjapt kan snu utviklingen. Når han underviser om bærekraftsmålene, hvor fravær av lyspunkter er en del av fakta, sier han at bruk av humor er en viktig ingrediens for at alvoret og dystre prognoser ikke skal ta overhånd. Han sier også at det å kunne trekke frem gode eksempler fra virkeligheten i undervisningen er svært effektivt for å nå frem til studentene med budskapet.  

Klimaendringer var også temaet for presentasjonen til Jane Mattisson Ekstam. Hennes engasjement har blant annet resultert i triologien; «Katja’s World Game» (Katja's World Game (katjasworldgame.com)). Triologien er basert på vitenskapelige fakta og hun ønsker å nå ut til det yngre publikum (18-35 år) på en måte som kan bidra til bedre forståelse for hvorfor ting har blitt slik de er i dag og hvordan man kan endre dette til det bedre. Hun påpeker at skjønnlitteraturen har en egen evne til å endre vår måte å tenke på og stimulere vår empati og forestillingsevne. Boken er skrevet på engelsk men hun har hele tiden vært opptatt av at språket skal være lettlest. Den første boken er allerede ute på markedet.

Ellers så fikk vi med oss kunnskap og diskusjoner rundt konflikthåndtering og dramapedagogikk (Margret Lepp), hvordan Viken fylkeskommune jobber med bærekraftsmålene (Line Elisabeth Begby-Hagen), og Guro Huby reflekterte rundt bærekraft i forhold til utvikling av helse og sosialomsorg.  Camilla Buzzi ga oss en god oversikt hvordan bærekraftsmålene er beskrevet i stortingsmeldinger rapporter, og om de utfordringene vi står ovenfor i Norge. Og, ikke minst, Ulf Carmesund og Anna Lydia Svalastog ledet oss igjennom dagen, delte sine betraktninger rundt temaene med oss.

Et utrolig spennende seminar er over og nå er det bare å gripe tak i stafettpinnen og ta temaer som bærekraft og etikk med oss videre. Det er ingen tvil om at begge temaene, både sammen og hver for seg, vil fortsette å være aktuelle for oss.

Av Marit Hilsen
Publisert 10. juni 2022 08:39 - Sist endret 10. juni 2022 08:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.