Stor økning i systematiske søk

Team systematiske søk ved biblioteket på HiØ opplever en stor og gledelig økning i forespørsler om systematiske søk etter forskningslitteratur.

Systematiske søk

Bilde: Colourbox

I 2020 utførte bibliotekets team for systematisk søk 15 slike søk for HiØs forskere og forskningsgrupper. I 2021 sank antallet søk til 12, mens per mars 2022 har vi allerede utført 10 systematiske søk.

Økningen henger antakelig sammen med økningen i forskningsaktiviteten ved HiØ. 1.april skal biblioteket rapportere antall godkjente vitenskapelige publikasjoner til NVI for 2021, og selv om tallene ikke er offisielle før i april ligger antall publikasjoner an til en økning på rundt femti prosent fra året før. Mer informasjon om dette kommer i et eget blogginnlegg i april etter at rapporteringen er foretatt.

Antallet systematiske søk utført i samarbeid mellom HiØs forskere og biblioteket har økt jevnt siden tjenesten for første gang ble tilbudt for rundt ti år siden. Det er hovedsakelig forskere fra fakultetene HVO og LUSP som tar kontakt og ønsker hjelp til systematiske søk, men vi tar gjerne imot forespørsler fra andre fagmiljøer også. Et systematisk søk trenger ikke nødvendigvis munne ut i en systematic review. Et systematisk søk kan for eksempel være nyttig i forkant av de fleste typer reviewer eller kunnskapsoversikter, og vi ser at de kan være et første skritt på veien mot søknader om ekstern finansiering. Biblioteket leverer grundige og dokumenterte søk, i nært samarbeid med forskerne. Vi starter gjerne søkeprosessen med en innledende samtale med forskeren eller forskergruppen, og har oppfølgingsmøter underveis og til slutt i prosessen. Hvor lang tid vi bruker per søk varierer veldig, men gjennomsnittet er på rundt 18 timer per søk. (Lenke til nettsiden: https://www.hiof.no/bibliotek/bruk-av-biblioteket/systematisk-litteratursok/)

Vi antar at økningen i forespørslene angående systematiske søk også henger sammen med at stadig flere får kjennskap til tjenesten gjennom at stadig flere kollegaer benytter seg av den. Vi ser også at de som først har utført et systematisk søk i samarbeid med biblioteket gjerne kommer tilbake med nye oppdrag, og det er et samarbeid vi setter stor pris på. 

For tiden holder vi blant annet på med et systematisk søk i samarbeid med vår egen prorektor for forskning og formidling, Kristi Grønvold Bache. Hun går god for at hun har mottatt "fremragende hjelp og kompetanse fra biblioteket på søk til systematisk oppsummering!"

Her er noen eksempler på publikasjoner der vi har bidratt med systematisk søk:

Del Busso, L. A., Brottveit, G., Løkkeberg, S. E. T. & Gluppe, G. (2021). Women’s embodied experiences of using wearable digital self-tracking health technology: a review of the qualitative research literature. Health Care for Women International. doi:10.1080/07399332.2021.1884682

Dechsling, A., Orm, S., Kalandadze, T. et al. (2021). Virtual and Augmented Reality in Social Skills Interventions for Individuals with Autism Spectrum Disorder: A ScopingReview.J AutismDevDisord. https://doi.org/10.1007/s10803-021-05338-5

Spernes, K. (2020). The transition between primary and secondary school: a thematic review emphasising social and emotional issues. Research Papers in Education. doi: 10.1080/02671522.2020.1849366

Prøitz, L., Langeland, F., Steinnes, K. K. & Mainsah, H. (in press). Hybride maskuliniteter og hatideologi på nett: En litteraturgjennomgang om incels i et feministisk medievitenskapelig perspektiv. Norsk medietidsskrift.

 

 

Av Kjell Erik Johnsen (spesialbibliotekar, HiØ), Torunn Skofsrud Boger (biblioteksjef HiØ)
Publisert 23. mars 2022 17:51 - Sist endret 13. des. 2023 23:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.