Nyopprettet Forskningsetisk råd ved HiØ

Nå har vi fått på plass et eget råd for forskningsetikk ved Høgskolen i Østfold (Forskningsetisk råd (FER) – For ansatte – Høgskolen i Østfold (hiof.no)). Så langt har det vært avholdt to møter i 2022 der det bl.a. har blitt jobbet med å få på plass et mandat og forslag til handlingsplan for 2022. Les om dette på rådets nettside. Der finner du også hvem som er medlemmer i dette rådet.

Bakgrunnen for etableringen av rådet er at vi som institusjon har et lovpålagt ansvar for at alle som jobber med forskning skal være kjent med de forskningsetiske retningslinjene og normene, og få opplæring i forskningsetikk (Forskningsetikkloven §5). Målet er at vi skal sikre at all forskning som skjer ved institusjonen skjer i henhold til de forskningsetiske retningslinjene og normene. Det betyr ikke at vi skal overta ansvaret fra forskerne (som har det forskningsetiske ansvaret), men at vi som institusjon skal legge til rette med systemer og opplæring som gjør det enklere for forskerne å ivareta ansvaret sitt.

Som dere kan se av vårt mandat skal vi, i tillegg til å legge til rette for opplæring og kunnskap om de forskningsetiske normer og krav, også initiere faglige fora samt ha fokus på å etablere forebyggende tiltak og en kultur som fremmer vår bevissthet og kompetanse rundt forskningsetikk. Dette er veldig spennende oppgaver, men kan også være utfordrende. For hva er det som engasjerer av forskningsetiske temaer og problemstillinger innen de ulike fagområdene? Vi håper selvfølgelig å få til arrangementer med tema som engasjerer på tvers av alle fagområdene våre, men samtidig vil det være viktig å få løftet de mer spesifikke forskningsetiske problemstillingene som er aktuelle innenfor de spesifikke fagområdene. For å få til dette er vi helt avhengige av at dere der ute i fagmiljøene spiller inn ideer og tips til oss om hva dere tenker kan være aktuelt og spennende å bringe frem i forskningsetikkens lys. Med andre ord, har du ideer om noe som kan skape engasjement rundt forskningsetikk så setter vi stor pris på om du vil dele det med oss (marit.hilsen@hiof.no).

Andre viktige oppgaver som rådet skal jobbe med er etableringen av systemer og rutiner som skal sikre at vi fanger opp og håndtere forskningsetiske avvik på en god måte. For avvik skjer, og selv om de fleste ikke er så store og alvorlig, så er de likevel viktige å registrere og verdifulle i form av læring. For selv om noen vil hevde at vi i større grad lærer av suksess, så tror jeg at jeg har mange med meg når jeg påstår at det ligger mye god læring i prosjekter hvor det oppsto avvik også. Og det skal en del til for at vi på ett eller annet tidspunkt ikke havner i situasjoner hvor vurderingene vi gjorde ikke var gode nok eller kunne vært enda bedre. Målet vårt er å skape en kultur hvor det er lav tersker for å dele erfaringer rundt dette og se på avvik som en mulighet til læring for oss alle.

Som dere skjønner har vi masse spennende å jobbe med og vi håper at vårt engasjement og initiativ vil nå ut til alle dere forskningsinteresserte slik at vi kan få til et forskningsetisk løft ved høgskolen – sjekk gjerne ut nettsiden vår for mer informasjon om hvem vi er og hva vi holder på med!

Av Marit Hilsen
Publisert 22. apr. 2022 11:54 - Sist endret 20. sep. 2022 08:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.