HiØ-forsker med kommentar i The Lancet

Gratulerer til førsteamanuensis Hege Hølmo Johannessen som nylig fikk publisert en kommentar i The Lancet. 

Hva har skjedd?

Førsteamanuensis Hege Hølmo Johannesen fikk nylig antatt en kommentar i det svært anerkjente tidsskriftet The Lancet. Kommentaren er skrevet i samarbeid med fagfelle og førsteamanuensis ved OsloMet, Rebecka Dalbye.

Kommentaren henviser bl.a. til en ny studie utført ved Karolinska Institutet i Stockholm som viser at kvinner som blir assistert av to jordmødre under fødsel har en signifikant lavere risiko for skader sammenlignet med de som blir assistert av kun én jordmor. Hølmo Johannessen og Dalbye påpeker flere mulige svakheter ved designet i studien, men argumenterer også for at studien gir grunnlag for å endre dagens praksis.

Hvem er Hege og hva forsker hun på?

Hege er ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag ved HiØ. Hun er utdannet fysioterapeut ved University of Manchester, har en mastergrad i fysioterapivitenskap fra UiB og en doktorgrad i samfunnsmedisin fra NTNU. Temaet for hennes doktorgrad var analinkontinens blant førstegangsfødende, noe som fortsatt er en av Heges forskningsinteresser. 

Hovedfokus i Heges forskning er kvinnehelse, og spesielt tema knyttet til føde- og barselomsorgen og oppfølging av kvinner etter at de har fått store fødselsrifter og tabubelagte plager som inkontinens, tømmingsvansker og smerter i bekkenbunnen. I forbindelse med dette har Hege jobbet en del med evaluering av kartleggingsverktøy som blant annet validering av et skjema som er brukt i registeret for analinkontinens, og et skjema som kartlegger av hoste blant KOLS pasienter. 

Hege er også tilknyttet styringsgruppen for prosjektet PeRehab, rehabilitering etter lungeemboli ved Sykehuset Østfold der hun er hovedveileder for én av tre ph.d.-stipendiater.

Hun leder for Fagråd for nasjonalt kvalitetsregister for analinkontinens og ikke minst forskningsgruppen HEKS; Helsesvikt, epidemiologi, kronisk sykdom og symptomforskning ved HiØ.

Her kan du finne kommentaren  som er publisert i The Lancet -LENKE

Her kan du lese en nyhetssak på høgskolens nettsider: LENKE

Av Trine Eker Christoffersen
Publisert 5. apr. 2022 18:34 - Sist endret 8. apr. 2022 12:33

Gratulerer, Hege, et viktig område og et fantastisk sted å få ytret seg. Glimrende innsats av deg og svært gledelig for HIØ! 

kcbache@hiof.no - 6. apr. 2022 09:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.