HIØs prosjekt skal hjelpe til å løse klimakrisen

Har du hørt om grønne tak? Det vil du. Grønne tak er en av de viktige initiativene som skal hjelpe til å løse klimakrisen. HIØ har et forprosjekt som handler om nettopp dette.

Medlemer av prosjektet Green Sponge Buildings in Scandinavia på Fredriskten festingen i Halden.  

Grønne tak er en betegnelse på tak som er helt eller delvis dekket av vegetasjon. Selv om det er lang tradisjon med grønne tak i utkantområder i Norge, ser vi at denne løsningen kommer med full fart og med mange moderne forbedringer som et klimatiltak i byene. Det å anlegge grøntarealer og dyrke planter på taket (og ofte også vegger) forebygger oversvømmelse ved at noe av avrenningen forsinkes etter kraftig nedbør (lokal overvanndisponering), styrker biologisk mangfold og har også estetisk miljømessig utseende.

Bilde av Geir Torgersen
Norsk prosjektleder - Geir Torgersen. 

De siste to dagene deltok jeg på et veldig spennende seminar. Nemlig for forprosjektet Green Sponge Buildings in Scandinavia som er finansiert gjennom INTERREG programmet. Høgskolen i Østfold er en partner i dette initiativet med Geir Torgersen som prosjektleder fra norsk side. Våre kollegaer fra VIA University College i Danmark leder prosjektet, vi har også en partner til, fra Sverige – Scandinavian Green Roof Institute.

Dette samarbeidet er ikke bare et krav i INTERREG prosjektet (som handler om brobygging og nettverksskaping mellom de 3 landene) men bidrar også til å få den nødvendige oversikten over hva som er  beste praksis når det gjeller installasjonen og vedlikehold av grønne tak i Skandinavia og hjelper til å fylle utfordrende knowlege gaps.

Seminaret gikk over to dager. Første dagen hadde gruppen en tett agenda om status på prosjektet og planlegging av hovedsøknaden senere i år. På kvelden besøkte alle deltakere festingen i Halden. Det var hyggelig tid med integrasjon og diskusjoner i tre språk (det stemmer - vi har ikke byttet til engelsk).

No description available.
Selfie på Vega Scene. Her blir det snart grønt :)

Andre dagen reiste prosjektteamet til Oslo for å samle innspill fra de fremste ekspertene på grønne tak i Norge – representanter fra Asplan Viak, Norges vassdrags- og energidirektorat, Bergknapp AS og Oslo kommune. Lokalisering av prosjektmøte var ikke heller tilfeldig. Vi var på Vega Scene – et eksempel på best etablerte og velfungerende grønt tak i Norge. Bygningen er BREEAM sertifisert (BREEAM er et verktøy til å sertifisere bygninger for sin miljøvennlighet) og fikk andreplass i prisen “The Scandinavian Green Roof Award”. Et viktig punkt i agendaen for dagen var nettopp omvisningen på taket på Vega Scene. Selv om taket ennå ikke er i blomstringsperioden kunne vi allerede kjenne pusten av naturen midt i Oslo Sentrum

Green Sponge Buildings in Scandinavia er et viktig prosjekt for både Høgskolen i Østfold og hele Norge.

Vi ønsker Geir og prosjektteamet lykke til, og vi krysser fingre for hovedsøknaden!

No description available.
Prosjektleder Geir Torgersen åpner seminaret på Vega Scene i Oslo. 
No description available.
Prorektor for forskning for IIØ Tore Gimse presenterer Høgskolen i Østofold. 
Emneord: prosjekt, Vega Scene, grønne tak Av Magdalena Edvardsen og Geir Torgersen
Publisert 8. apr. 2022 09:58 - Sist endret 19. apr. 2022 15:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.