Bibliometri som ressurs – hvordan biblioteket kan hjelpe deg med tall og oversikter

I forbindelse med denne ukas blogginnlegg om NVI-rapporteringen er det aktuelt å informere om hvordan biblioteket kan bidra med å levere datagrunnlag både i forbindelse med publisering, men også i andre sammenhenger som for eksempel ved akkrediteringssøknader til NOKUT, ved utregning av formidlingskomponenten, kartlegging av fagmiljøer og ved siteringsanalyser.

Bibliometri

Bibliometri. Foto: Colourbox

De siste årene har det blitt et stadig voksende behov for tallgrunnlag og oversikter i ulike sammenhenger, også ved HiØ. Som svar på dette behovet har biblioteket opprettet et eget team som blant annet har ansvaret for å levere bibliometri i ulike former til ledelse og ansatte. Her presenterer vi en kort oversikt over hva vi kan bistå med:

Publiseringstall

1. april hvert år leverer alle UH-institusjonene sine oversikter over godkjente publikasjoner. I etterkant av rapporteringen blir tallene offentliggjort både hos DBH og i DUCT – som står for Data Ut fra Cristin via Tableau, et visnings- og analyseverktøy. Biblioteket tar ut relevante tall og oversikter og leverer disse som grunnlag til styrings- og måleparametere som benyttes i høgskolens årsrapportering, både i utviklingsavtalen til departementet og tilstandsmelding til styret. Vi leverer også oversikter over formidling til ledelsen for utregning av den interne formidlingskomponenten.

Siteringsanalyser

Biblioteket kan foreta ulike siteringsanalyser på forespørsel, for eksempel i forbindelse med kartlegging av et fagmiljø og rapportering på bakgrunn av høgskolens strategiske plan for 2019 – 2022.

Lister til akkrediteringssøknader til NOKUT

Når HiØ leverer søknader om akkreditering til NOKUT, f.eks. ved opprettelse av nye master og phd-program, bistår biblioteket i søknadsarbeidet ved å levere publikasjonslister. I dette arbeidet brukes Cristin, som dessverre har dårlig funksjonalitet når det gjelder å ta ut oversikter. Det må derfor gjøres en omfattende manuell jobb i disse tilfellene, og vi oppfordrer derfor til god dialog når det gjelder bestilling av slike oppdrag og ber om nok tid til å få utarbeidet listene.

Statistikk

Teamet leverer tall til den årlige rapportering av fag- og forskningsbibliotekstatistikken, og kan levere tall for annen statistikk på forespørsel.

Nasjonal infrastruktur for bibliometri

Teamet følger Bibliometriforum, som er en del av Nasjonal infrastruktur for bibliometri (NIB). For tiden er teamleder Heidi Bodal medlem av arbeidsgruppen til NIB, og skal i den forbindelse holde innlegg på neste Bibliometriforum mandag 25.april. Heidi leverte også masteroppgave innen nettopp bibliometri før jul.

Har du spørsmål eller bestillinger, ta kontakt med teamet!

Av Heidi Bodal, Torunn Skofsrud Boger
Publisert 21. apr. 2022 14:11 - Sist endret 21. des. 2022 14:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.