Forskerportrett: Fredrik Andersen

Forskerportrett: Fredrik Andersener er førsteamanuensis på avdeling for helse og velferd. Han forsker på vitenskapsfilosofi og etikk. Les innlegget og bli bedre kjent med Fredrik!

Bosted: Ås

Alder: 42

Antall år ved HiØ: 2 ½

Tittel på doktorgradsavhandling/gradsgivende institusjon/disputasår:

Experience and Theory: a Defense of the Kantian a priori and Kepler’s Philosophy of Science in Light of Modern Space-Time Physics

Beskriv kort din forskning/Hva jobber du med nå?  

Jeg er generelt opptatt av hva som ligger til grunn for vitenskapelig uenighet og hvordan forskningsdata er åpne for ulike fortolkninger. For øyeblikket er jeg mest opptatt av de vanskeligheter som ligge baket inn i tanken om at vi skal ha vitenskapsbaserte helse-tjenester og politikk. Jeg vil, som de fleste andre, at tjenestene og politikk skal være vitenskapsbasert, men det er ikke alltid åpenbart hva dette vil si. Hvilke typer undersøkelser skal vi fokusere på, hvilke typer evidens har vi størst tillitt til, er vi best tjent med personfokusert medisin eller er det best med store data, og så videre. Som et ledd i dette ser jeg, sammen med blant andre Elena Rocca og Rani Anjum ved NMBU for tiden mye på retningslinjer og «best practices» i helsevitenskapene.

Hva handlet din mest leste og/eller siterte publikasjon om?

Min mest siterte artikkel, Philosophy of Biology: Philosophical bias is the one bias that science cannot avoid, er skrevet sammen med Elena Rocca og Rani Anjum ved NMBU og handler om hvordan all forskning er filosofisk ladet og hvorfor det er lurt å ta hensyn til dette selv om man ikke i utgangspunktet har interesse for filosofi som fag.

Hva motiverte deg til å velge en forskerkarriere?

Jeg er generelt nysgjerrig og forskning tillater meg å bruke tid på å prøve å finne ut av noe jeg i utgangspunktet ikke kan forstå. I tillegg har jeg en kone som har forsket lengre enn meg og som har vært en inspirasjon både med hensyn på hva hun kan og hva det går an å finne ut av. Jeg tok min doktorgrad i et meget godt miljø på CauSci-prosjektet ved NMBU under ledelse av Rani Lill Anjum og har hatt kontinuerlig hjelp og støtte fra min tidligere veileder Johan Arnt Myrstad ved Universitetet i Nord.

Hvis du kunne forandre noe i forskningsverden, hva hadde det blitt? Hvorfor?

Jeg ville fjerna markedsmodellen for vitenskapelig publisering. Slik det er nå så er det alt for mange som ikke har tilgang til forskningslitteratur fordi de enten kommer fra fattige institusjoner eller har litt sære interesser. Det antatt nye systemet som kommer gjennom «plan S» har jeg egentlig heller ikke særlig trua på ettersom det ser ut til å flytte kostnadene over fra leser til forsker. Det vil si at ok, nå kan alle lese det de vil, men det er bare de med penger som kan publisere og dermed bygge karriere. Dette kan man se blant annet ved at USA og Europa stod for 69% av inntjeningen til Elsevier i 2019   som gikk med et overskudd på 982 millioner dollar . Siden all forskning er tilgjengelig digitalt har produksjonskostnaden gått radikalt ned så det er ingen grunn til at dette skal være dyrt hverken i den ene eller andre enden.

Hva er du mest stolt av i din karriere så langt?

Jeg er mest stolt av at jeg holdt ut min stipendiatperiode og at jeg nektet å bytte tema til tross for at jeg ble anbefalt å gjøre noe annet av alle autoriteter som ikke var enten veiledere eller venner. Jeg ble fortalt at det å skrive en avhandling om hvorfor Kant har en bedre rom-tids teori enn Einstein var et karrieremessig selvmord. Det brydde jeg meg ikke om og det ser ut til å gå helt fint.

Har du noen råd til unge studenter på HIØ som ønsker å starte på en forskerkarriere?

Mitt beste råd er å stå opp om morran og jobbe systematisk. De fleste forskere er ikke så smarte og det er ingenting å frykte. Det som stort sett gjør at man kommer seg gjennom er hardt arbeid og litt flaks.

Hvem ville du helst ta en kaffe med kollega, bekjente, kjendiser etc.?

Jeg ville gjerne tatt en kopp kaffe med Anders Dechsling. Han er så kjekk og grei og så har jeg ikke sett ham på lenge.

Hva gjør du på fritiden?

På fritiden driver jeg Torpeskolen filosofifabrikk sammen med broren min og fetteren min. Det er en flott måte å holde kontakten på og i tillegg så er de begge filosofer. Ellers leker jeg med unger og spiller køntrimusikk og Playstation.

Boktips innen skjønnlitteratur

Hemingways «den gamle mannen og havet» er en flott liten bok om å kjempe seg gjennom livet og ta i mot en god porsjon juling.

Av Julia Erol
Publisert 6. mai 2021 08:23 - Sist endret 6. mai 2021 08:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.