Forskerportrett: Joakim forsker på hvordan digitale verktøy kan støtte samskaping og samarbeid.

Joakim Karlsen er Førsteamanuensis på avdeling for Informasjonsteknologi. Han leder Forskergruppen for Interaksjonsdesign og jobber for tiden med virtuelle representasjoner av ødelagte, sårbare eller utilgjengelige kulturminner.

Fagfelt:  Informatikk 

Bosted:  Halden 

Alder:  48 

Antall år ved HiØ: 12

Doktorgradsavhandling: Reinventing Journalism: Supporting processes of invention and change in media worlds. Universitetet i Oslo, 2018 

Kort om din forskning/ Hva jobber du med nå?  

Hovedfokuset i forskningen min er utforske hvordan digitale verktøy kan støtte samskaping og samarbeid.

Akkurat nå jobber jeg i hovedsak med kulturarvfeltet og samarbeidsverktøy for å oppleve, skape, endre og utvide 4D representasjoner av kulturminner. Dette er et av temaene i forskningsprosjektet pARTiciPED hvor jeg samarbeider med Østfoldmuseene og lærerutdanningen vår. Nylig ledet jeg arbeidet med å lage gjellestadstory.no, som er første steg mot en dynamisk, oppdaterbar 4D representasjon av det arkeologiske funnet på Gjellestad. I arbeidet fokuserer jeg både på hvordan digitale verktøy støtter arkeologer og konservatorer, men også hvordan de kan gjøres tilgjengelig for publikum.

Jeg tenker det er viktig å muliggjøre samskaping av virtuelle representasjoner av ødelagte, sårbare eller utilgjengelige kulturminner fordi det kan gi bedre forståelse for hvor vi kommer fra. Vi gjennomlever en tid hvor forståelsen av kulturarven utfordres av polarisering og systematiske forsøk på alternativ og usann fremstilling av historien.

Hva handlet din mest leste og/eller siterte publikasjon om?

For noen år siden samarbeidet jeg med Eirik Stavelin på Universitetet i Bergen om å undersøke og beskrive datastøttet journalistikk i norske nyhetsredaksjoner. Redaksjonene hadde satt sammen team med programmerere, designere og journalister for å lage sofistikerte nyhetssaker på Web. Vi beskrev denne relativt nye praksisen og hva den innebar. Dette er en utvikling som har fortsatt og særlig NRK og VG har redaksjoner som hele tiden utforsker og utfordrer nyhetssjangre på Web.

Grunnen til at artikkelen er mye sitert er nok at vi var veldig tidlig ute med å sammenstille intervjuer med «de nye» programmerende journalistene og beskrive denne praksisen nedenfra og opp.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17512786.2013.813190

Hva motiverte deg til å velge en forskerkarriere? 

Jeg har nok ikke valgt en forskerkarriere sånn sett. Kommer ikke fra en familie hvor det er vanlig. Har nok alltid vært ganske nysgjerrig og vært sulten på å lære meg nye ting og så har det ene tatt det andre.

Hvis du kunne forandre noe i forskningsverden, hva hadde det blitt? 

Oj, tror ikke det er så enkelt, men ville nok gjerne hatt en forskningsverden hvor tverrfaglighet ble mer verdsatt. Sånn jeg oppfatter det er tverrfaglighet for festtalene og så belønnes spesialisering ellers. Blir nok gradvis bedre, men det er langt igjen.

Hva er du mest stolt av i din karriere så langt?

Så langt er jeg stolt av å ha forsvart en Ph.D som er tverrfaglig til kjernen. Det var ikke lett, men det gikk bra til slutt.

Hvilke mål har du for din forskerkarriere? 

Det viktigste målet mitt er å ikke stivne i en måte å ramme inn verden på, men å fortsette å lete etter nye begreper og metoder i arbeidet mitt.

Har du noen råd til unge studenter på HIØ som ønsker å starte på en forskerkarriere?

Mitt beste råd er at de jobber med temaer og problemstillinger de har lyst til å jobbe med. Det blir tungt å bare være «flink».

Hvem ville du helst ta en kaffe med?

Akkurat nå ville jeg helst tatt en kaffe med hvem som helst (i covid-19 karantene).

Hvilken bok eller publikasjon har vært viktigst for deg i din akademiske karriere? 

Sannhet og metode av Hans-Georg Gadamer

 

Av Solveig Kristine Østby Vitanza
Publisert 11. mars 2021 21:15 - Sist endret 26. mai 2023 12:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.