2021

Nytt år, nye muligheter. Forskningsadministrasjonen har ambisjoner for 2021. Her er noen av våre planer og mål.

For mange betyr nytt kalenderår pågangsmot og nye planer. Det kan være noe utfordrende ved inngangen til nettopp 2021 med pandemien som fortsatt herjer, men vi i forskningsadministrasjonen (FA) har likevel mange planer og ønsker for hva 2021 skal bringe. 

Forskningsrådet har satt sin beryktede felles søknadsfrist til februar i år, og dette vil bli den første, store milepælen for oss i FA. Fjorårets NFR-resultat, som kom på tampen av året, ble ingen julegave slik mange (inkludert oss) hadde ønsket seg. Men det jobbes likevel videre med nye søknader og videreutvikling av tidligere evaluerte prosjektskisser. Vi ønsker å bidra til at HiØ lykkes i større grad med disse søknadene og prioriterer en betydelig del av våre krefter inn i dette arbeidet frem til 10. og  17. februar. 

Vi benytter samtidig anledningen til å gratulere Ragnar Arntzen, Åshild Søfteland, Linda E. Emilsen, Gisela Håkansson og Cathrin Norrby ved Lærerutdanningen med tilslag på sin NFR-søknad i 2020. Sammen med forskere ved UiB skal det forskes på hvordan innvandrere med lav utdanning lærer seg et nytt språk. Prosjektet fikk til sammen 12 millioner fra Forskningsrådet som bl.a. skal finansiere to stipendiatstillinger. Les mer om prosjektet HER og om stipendatstilling HER.

Dette prosjektet, med navn Adult Acquisition of Norwegian as a second language (ALAN), er et gledelig tilskudd for høgskolens språksatsing.

Apropos faglige satsingsområder så skal det jobbes videre med utviklingen av både Det digitale samfunn og Språk. Dette står høyt på FAs prioriteringsliste gjennom hele året. En milepæl for Det digitale samfunn er å sende en akkrediteringssøknad til NOKUT for en ph.d.-utdanning med tittel Digitalisering og Samfunn innen 1. november.

I likhet med FA bruker biblioteket betydelige ressurser på forskningsstøtte. I arbeidet med Åpen forskning, er biblioteket helt sentralt. Krav til deling av forskningsdata vil øke både fra myndigheter og finansiører, og vi må være godt rustet til å gi våre forskere nødvendig veiledning og ha infrastruktur på plass. For å lykkes med dette er vi avhengige av gode nasjonale systemer og samarbeid, samt "datarøkterkompetanse" lokalt.  Det skal om kort tid lyses etter en person som skal være en motor og pådriver for dette arbeidet ved HiØ.

Videreutvikling av et "kvalitetssystem for forskning" er også noe vi ønsker å bruke tid på i 2021. Det å bistå fagmiljø og ledelse med råd og veiledning innen f.eks. personvern og forskningsetikk er en vesentlig del av FAs aktivitet. Revisjon av veiledere og funksjonsbeskrivelser for forskning tilpasset ny organisering blir viktig i denne sammenhengen. Slikt og en rekke andre forskningsrelaterte elementer skal systematiseres bedre og samles i et "kvalitetssystem".

Apropos ny organisering, så ser vi frem til ny plassering i organisasjonen og samarbeid med prorektor forskning og prodekaner forskning. Et komplementært og godt strukturert samarbeid med denne gruppen forskningsledere har vi stor tro på at kan gi ønskede effekter i organisasjonen.  

Innovasjon og kommersialisering er satt på agendaen til HiØ i 2021 bl.a. ved at det er oppført som et eget tiltak i høgskolens overordnede aktivitetsplan (Sak 55/20). For noen er kanskje Aktivitetsplanen 2021 ved HiØ ukjent, så hvorfor ikke starte 2021 med å lese denne? 

Dette er kort oppsummert noen hovedelementer for vår seksjons aktiviteter i 2021.

Avslutningsvis har jeg lyst til å informere om at vi skal evaluere oss selv ila første halvdel av 2021. Dette i videreutviklingens navn. Så vær snill å svar godt og utfyllende på vår spørreundersøkelse når den dukker opp i innboksen. Alle innspill og tilbakemeldinger blir satt stor pris på. På forhånd takk!

Med det ønskes alle blogglesere et produktivt og stadig lykkeligere 2021.

  

 

 

Av Trine Eker Christoffersen
Publisert 15. jan. 2021 17:27 - Sist endret 26. juli 2021 11:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.