Siste nytt innen Åpen forskning fra Muninkonferansen 2020

UiT Norges arktiske universitet er ledende innen Åpen forskning i Norge, og arrangerte 18.-19.november den femtende Munin-konferansen med nettopp dette fokuset – for første gang som heldigital konferanse. Deltakerne fra de 30 deltakerlandene diskuterte i år blant annet innføringen av Plan S fra 1.januar, trender i Åpen publisering og forskernes rettigheter knyttet til åpne lisenser.

Åpen forskning

Åpen forskning (Foro: Colourbox)

Forskningsrådets avtroppende direktør, Jon-Arne Røttingen, var årets Keynotespeaker. Åpningstalen hans hadde tittelen «Two years with cOAlition S: Recent experiences and future challenges for Open Access to publications». Her ble Journal Checker Tool lansert. Dette er et verktøy som gjør forskere i stand til å raskt avgjøre om en planlagt utgivelse, i et gitt tidsskrift og med ulik finansiering og institusjonstilknytning, er kompatibel med Plan S. Et greit verktøy å ha med seg inn i 2021, da Plan S trår i kraft fra 1.januar.

Flere av innleggene på konferansen hadde fokus på forskernes rettigheter knyttet til åpne lisenser, også aktualisert i forbindelse med Plan S. SPARC la fram en analyse av de ulike utgivernes retningslinjer, rapporten kan leses her.

Fokuset på juridiske rettigheter knyttet til lisenser, datalagring og publisering gikk igjen i de fleste foredragene. Det er mye å orientere seg i og passe på når alle stegene i forskningsprosessen skal gjøres så åpne som mulig. Her er det også forskjeller mellom fagdisiplinene, og konferansen tok blant annet for seg deling av åpne data innen humaniora og datalagringsplaner innenfor kjemi, økonomi og ingeniørfag.

Konferansen holdt den velkjente standarden selv om deltakelsen foregikk på Zoom, men vi satser på at den 16. i rekken kan finne sted på campus i Tromsø igjen. På det tidspunktet vil vi være nærmere et år ute i Plan S, og første publikasjonene som må oppfylle kravene i planen kan være påbegynt. I mellomtiden fortsetter Forskningsadministrasjonen og Biblioteket å jobbe for å gi HiØs forskere støtte innen problemstillinger knyttet til Åpen forskning, og vi er klare til å bistå deg med dine spørsmål uansett hvor du er i prosessen.

 

Av Torunn Skofsrud Boger
Publisert 26. nov. 2020 20:12 - Sist endret 11. des. 2023 15:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.