Forskerportrett: Marit forsker på digitalisering i velferdsstaten

Professor Marit Kristine Helgesen jobber med samordning av helse- og velferdspolitikk ved avdeling for helse og velferd. Les innlegget og bli bedre kjent med Marit!

Bosted: Oslo

Antall år ved HiØ: snart 3

Tittel på doktorgradsavhandling/gradsgivende institusjon/disputasår:

Disputerte i 1997 ved Institutt for administrasjon- og organisasjonsvitenskap, Universitetet i Bergen med avhandlingen «Attføring – en tjeneste i velferdsstaten. En historisk komparasjon mellom Norge og Sverige».

Beskriv kort din forskning:

Jeg jobber med forskning som tar opp spørsmål om organisering og fordeling av velferdstjenester, samt utvikling av kunnskapsgrunnlaget til velferdsstatens yrkesgrupper. De siste årene har jeg arbeidet spesielt med digitalisering i velferdsstaten, hvordan det endrer fagkunnskapen, om det styrker samordning og letter arbeidet for velferdsstatens yrker. 

Hva handlet din mest leste og/eller siterte publikasjon om?

Den mest leste publikasjonen min er fra 2013 og handler om å redusere sosial ulikhet i helse, dvs. at det bør bli likere fordeling av faktorer som bestemmer helsen. Slike faktorer kan knyttes til statlig politikk som styrer fordeling av gode og byrder, men også til kommunal tjenesteproduksjon- og fordeling. Artikkelen tok opp at staten og kommunene ikke alltid er på samme bølgelengde i dette arbeidet, og at de derfor ikke handler samtidig. (lenke til artikkel)

Hva motiverte deg til å velge en forskerkarriere?

Jeg syntes det var morsomt å ta master, eller hovedfag som jeg har. Da det bød seg en mulighet til å ta en PhD, valgte jeg å gjøre det. Veilederne mine var gode forbilder og oppmuntret meg til å gå videre med forskning.

Hvis du kunne forandre noe i forskningsverdenen, hva hadde det blitt? Hvorfor?

Jeg mener det er viktig med åpen tilgang til forskningsresultater. Dette er en endring som kommer, og som er kommet ganske langt. Når artikler ligger bak høye betalingsmurer hindrer det at vi blir kjent med resultatene de presenterer.    

Hvilke mål har du for din forskerkarriere? 

Målene mine nå er å ha prosjekter der jeg kan ha master og PhD studenter, og at de skal oppleve like gode løp som jeg gjorde, i gjennomføringen av sine avhandlinger.

Er det noen saker du er spesielt opptatt av ved HiØ utenom det rent forskerfaglige?

Satsningen Det Digitale Samfunn. Digitalisering er en endring som kommer for fullt i samfunnet, og jeg mener bruk av ulike digitale verktøy bør integreres i så mange av våre utdanninger som mulig.

Eksempler kan være alt mulig; Sykle til jobben-aksjoner, filmklubben, politiske saker, utarbeidelse av nye utdanningsprogram, åpen forskning, omorganisering, sykkelparkering, sosiale sammenkomster osv.

Hvem ville du helst ta en kaffe med?

Kolleger i kaffebaren i Fredrikstad.

Hvilken bok eller publikasjon har vært viktigst for deg i din akademiske karriere?

Som PhD student leste jeg en artikkel av historikeren Marc Bloch «A Contribution Towards a Comparative History of European Societies» i forbindelse med en seminarrekke jeg fulgte. Den vekket min interesse for komparativ, men også sosial historie.

Boktips innen skjønnlitteratur 

Kjetil Bjørnstads «Verden som var min». Han skriver om både den sosiale og kulturelle utviklingen, kombinert med hendelser i eget liv. Samtidig knytter han dem til norske, men også til internasjonale, viktige politiske begivenheter.

Publisert 11. des. 2020 08:50 - Sist endret 10. nov. 2021 15:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.