Forskerportrett: Jörg forsker på hvordan teknologi påvirker ansattes arbeidsforhold i et digitalisert helsevesen

Professor Jörg W. Kirchhoff jobber med arbeidslivs- og helsetjenesteforskning ved avdeling for helse og velferd. Les innlegget og bli bedre kjent med Jörg!

Bosted:

Norges mest attraktive by - Fredrikstad

Tittel på doktorgradsavhandling/gradsgivende institusjon/disputasår:

«De skjulte tjenestene – om uønsket atferd i offentlige organisasjoner», Karlstads universitet, 2010

Beskriv kort din forskning/Hva jobber du med nå?

Mine interesser ligger i hvordan pasienter og ansatte opplever og forholder seg til det norske helsevesenet. I det siste har jeg vært opptatt av hvordan den økte integreringen av teknologi påvirker ansattes arbeidsforhold.

Siden Norge bruker en stor andel av fellesskapets midler på helsetjenester anser jeg det som relevant og samfunnsnyttig å studere hvordan midlene forvaltes, og hvilke konsekvenser det får for pasienter og ansatte.

Hva handler din mest leste og/eller siterte publikasjon om?

Ifølge Google Scholar er doktorgradsavhandlingen min mest sitert. Den handler om ansattes motstand mot omorganiseringer i kommunehelsetjenesten, dvs. hvordan det er mulig for ansatte å bryte med organisasjonens regler for utførelsen av arbeidet, uten å bli ‘straffet’ for det.

Avhandlingen finner du her (lenke til avhandlingen), men om du ønsker en kortversjon så finner du den i en artikkel (lenke til artikkel).

Hva motiverte deg til å velge en forskerkarriere?

Jeg lurer ofte på hvorfor mennesker handler som de gjør. For eksempel, hvorfor gjør pasienter noe annet enn det som blir anbefalt av helsepersonell? Forskerkarrieren gav meg mulighet til å finne svar på sånne spørsmål.

Hvis du kunne forandre noe i forskningsverden, hva hadde det blitt? Hvorfor?

Rangeringen av vitenskapelige tidsskrifter. Jeg sammenlignet en gang Storbritannias rangering av et tidsskrift med rangeringen i Norge. I Storbritannia var det tidsskriftet rangert på et lavt nivå, mens det i Norge var på toppnivå. Det illustrer at rangeringer handler om noe mer enn faglig nivå.

Hvilke mål har du for din forskerkarriere? 

At min forskning kan komme til nytte for pasienter og ansatte i helsetjenesten.

Har du spesielle ritualer i løpet av arbeidsdagen/på arbeidsplassen som kjennetegner deg?

Mine utallige turer til kaffemaskinen. Jeg er avhengig av kaffe og omtaler det som en ‘yrkesskade’ fra tiden som sykepleier.

Hvilken bok eller publikasjon har vært viktigst for deg i din akademiske karriere?

Det er nesten som å velge hvilket barn man er mest glad i når man er far til fem, men kan si at ‘Makt og byråkrati’ av Max Weber er blant favorittene.

Siste kulturopplevelse

Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen «12 Gode råd fra to menn med lav utdanning». En forestilling med to flinke komikere som klarer å sette livet i et morsomt perspektiv, og det trenger man iblant.

Publisert 27. nov. 2020 10:42 - Sist endret 27. nov. 2020 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.