Hva er nytt i NFR utlysninger neste år?

De største og mest populære utlysningene (blant forskere) i NFR tilbudet er forskningsprosjekter og kompetanse og samarbeidsprosjekter. Neste år blir midlene lyst ut mye tidligere enn de forrige årene det vil si allerede i februar. Her er en kort beskrivelse av utlysningene og hva har forandret seg fra i fjor.

Søknadstyper

I 2019 sorterte Norsk Forskningsråd sine utlysninger under sju søknadstyper med forskjellige frister. De sju søknadstypene er følgende:

  1. Forskerprosjekt
  2. Innovasjonsprosjekt
  3. Kompetanse og samarbeidsprosjekt
  4. Koordinerings og støtteaktivitet
  5. Kommersialiseringsprosjekt
  6. Forskningssenter
  7. Forskningsinfrastruktur

Utlysningene som kommer i februar hører til to søknadstyper – Forskerprosjekt og Kompetanse og samarbeidsprosjekt. Det er små forskjeller som skiller de to utlysningene fra hverandre. Tabellen under er en god oppsummering av dem:

Første oppdateringen fra i fjor er synlig allerede i denne tabellen. NFR ønsker å redusere antall søknader betydelig. Det er nå nytt at det er lov å sende bare en søknad til begge utlysningene. Det begrenser muligheter for å lage en søknad, tilpasse den til regler i begge utlysningene og sende den to ganger. Det har vi i forskningsadministrasjonen sett noen ganger. Det blir ikke mulig i 2021.

Prioriteringsområder

Det er viktig å huske på hvilke fag og tema er de utlysningene rettet mot. Forskerprosjekt er åpen for alle områder (den delen som heter banebrytende forskning), men det er også liste av spesifiserte og prioriterte områder som har en egen budsjettramme. Kompetanse og samarbeidsprosjekter er ikke tilgjengelig for alle fag og har bare spesifiserte områder som søknader skal sendes til. Alle tema er inkludert i tabellen under. 

Tallene viser budsjettramme i millioner kroner. 

Plan S

Forskningsrådet har i mange år nå vært tydelige på at alle faglige artikler produserte i NFR-finansierte prosjekter skal være publisert med åpen tilgang. Plan S (S står for shock – fun fact 😉) skal bli relevant for prosjekter med finansiering gjennom utlysninger etter 01-01-2021. Plan S betyr at:

  • Vitenskapelige artikler publiseres i åpne tidsskrift/plattform
  • Vitenskapelige artikler publiseres i tidsskrift form del av overgangsavtaler eller andre overgangsordringer
  • Vitenskapelige artikler publiseres i abonnementstidsskrift og gjøre en versjon tilgjengelig uten embargo i åpent arkiv (green OA)

Ta gjerne kontakt med biblioteket hvis du trenger mer info om Plan S. Det kan også være nyttig å delta på NFR webinaret om Plan S den 20 november.

Oppsummert – det som er viktig neste år:

  • En institusjon kan bli prosjektleder til kun en søknad i begge søknadstyper- forskerprosjekt og kompetanse- og samarbeidsprosjekt.
  • Prosjektbeskrivelse-malen for forskerprosjekt har ikke forandret seg fra 2020
  • Reglene i Plan S blir enda viktigere og synlige enn før.
  • Viktige datoer er:
    • 16 desember 2020 – utlysningene åpen for søknader
    • 10/17 februar 2021 – frist for sending
    • Uke 25 – resultatene på søknader blir offentliggjort
    • Uke 26-35 – revidering og kontrakt signering
    • 1 desember 2021 – siste dato for prosjektstart
  • Forskningsadministrasjonen skal holde et digitalt kurs om søknadsskriving den 20 november. Gå til påmelding (frist er 18 november)

Se hele NFR webinar om 2021 utlysningene

 
Av Magdalena Edvardsen
Publisert 12. nov. 2020 15:42 - Sist endret 12. nov. 2020 15:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.