Forskning i ny organisering - hva skjer'a?

Fra august neste år skal HiØ organiseres i tre fakulteter med enhetlig ledelse og ansatt rektor. Styringsstrukturen på institusjons-, fakultet- og instituttnivå blir viktig. I disse dager foregår det en høring om nettopp styringsstrukturen, og her kan det menes noe om bl.a. forskningsledelse. 

Illustrasjon fra høringsnotatet

Høgskolestyret har vedtatt at høgskolen skal organiseres i tre fakulteter (Sak 34/20) . Dette skal i følge planen tre i kraft 1. august 2021. Fagmiljø og studieprogram er dermed plassert i tilhørende og underliggende institutter. Oppe og avgjort.

I disse dager er det satt i gang en ny høringsprosess som omhandler styringsstruktur på institusjonsnivå (rektorat & direktører), og styringsstruktur på fakultetsnivå (dekanat, instituttledelse & fakultetsstyrer/råd). Overgangen til enhetlig ledelse etter vedtaket om ansatt rektor preger naturlig nok også høringsnotatet som du kan lese HER.

Så hvordan ser dette ut med hensyn på forskning, strategisk forskningsledelse og forskningsstøtte? Dette m.m. kan man få ytre seg om nå gjennom oppnevnte høringsinstanser.

Det foreslås at en av de to prorektorstillingene skal dedikeres til forskning. Denne strategiske stillingen vil i så fall få delegert linjeansvaret for de forskningsadministrative tjenestene fra sjefen sjøl, nemlig rektor. Det betyr at forskningsadministrasjonen og biblioteket blir plassert i linje under prorektor for forskning i ny organisering med enhetlig ledelse (ref figur). Forskningsadministrasjonen og biblioteket mener det kan være et klokt grep. 

På fakultetsnivå er det forslått en prodekan for forskning som bl.a. skal være dekanens rådgiver i forskningsfaglige og strategiske spørsmål, og utøve en rekke strategiske oppgaver på delegasjon fra dekanen.

Instituttlederne vil naturlig nok være svært sentrale og viktige roller i forhold til drift av kjernevirksomhet som bl.a. utdanning og forskning. Forskningsledelse er dermed plassert i alle ledernivå i den foreslåtte modellen.

Hvordan vil dette fungere? Det finnes utfyllende informasjon i nevnte høringsnotat. Mener du noe om dette? I så fall, la deg høre.

Høringsfristen er satt til 12. november.  

Av Trine Eker Christoffersen
Publisert 1. nov. 2020 13:31 - Sist endret 21. jan. 2022 15:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.