Et spesielt år og en utfordrende periode er i ferd med å ta slutt

Covid-19 pandemien har på uunngåelig vis påvirket muligheten til å drive forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid i en lengre periode. Nå må vi holde ut litt til og se fremover til en ny og spennende tid for forskningen på HiØ.

Vi går nå inn i de siste ukene av et meget spesielt år og de fleste av oss kjenner på et stadig sterkere ønske om å komme tilbake til en normal hverdag med kolleger, studenter og forskningsfellesskap. Før vi kommer dit må det en vaksinasjonsrunde til, men med vissheten om at flere vaksiner nå er under vurdering øyner man et håp om at den normale hverdagen ikke er så alt for langt unna. Om det så blir med de svært degraderbare ribonukleinsyrene mRNA og distribusjon på -70 C, eller preparater som tåler romtemperatur, vaksine kommer.

Forskningsaktiviteter og kunstnerisk utviklingsarbeid har blitt påvirket av periodene med nedstengning. I undersøkelsen som ble utført blant HiØs forskningsgruppeledere på sensommeren kom det tydelig frem at omstilling til digital undervisning var den mest fremtredene tidstyven fra avsatt FoU-tid. Å ha småbarn i hus har også vært krevende for mange, sett fra et jobbperspektiv. Å drive kunstnerisk utviklingsarbeid når teater og andre kunstarenaer stenges ned er jo rett og slett ikke mulig. I tillegg har det for mange vært svært problematisk å innhente forskningsdata, jobbe i praksisfeltet og med samarbeidspartnere, gjennomføre planlagte aktiviteter som konferanser osv. Stipendiater har følt og føler på konflikten mellom forsinkelser i forskningsarbeidet og tidspress. Stipendiater som har blitt forhindret i sin forskerprogresjon, som følge av koronasituasjonen, kan søke om forlengelse av sitt arbeidsforhold ved HiØ. Det er mottatt og innvilget flere slike søknader ved HiØ.

Det er sikkert mange av oss som begynner å bli grundig lei  uttrykk som "grunnet Covid-19" og "i disse tider", så la oss prøve å trekke frem noen lyspunkt for forskningen dette året. 

HiØ fikk tilslag på to søknader om eksternfinansiering fra NFR da ytterlige midler ble lagt på bordet av myndighetene som et koronatiltak. Dette var søknader som fikk svært gode tilbakemeldinger fra fagekspertene i ordinær runde, men som ikke nådde helt opp. Dette var meget gledelig for HiØ for fagmiljøene involvert. Begge forskningsprosjektene starter opp nå på nyåret og bringer med seg totalt tre stipendiater, flere deltidsstillinger og gir økte forskingsaktiviteter for tre av våre fagavdelinger.

(Neste uke er det varslet at det kommer svar på søknadene sendt til NFR i mai 2020. Vi krysser fingrene for flere slike tilslag for våre forskere på disse.)

Noen forskere har også meldt om en positiv konsekvens i form av en "publikasjonsboom". Tiden man ikke har kunnet benytte til reising, samarbeidsaktiviteter, datainnsamling o.l. har i stedet blitt benyttet til mer sammenhengende skrivearbeid. En konsekvens er at artikler og bokkapitler som har "lagt i skuffen" har fått bein å gå på. Man kan bare håpe det er flere som har opplevd det slik og at dette kan bidra til at HiØ kan forsvare sin tittel som norgesmester i prosentvis økning av publikasjonspoeng i 2020.

Så la oss håpe at mye av det som har måttet endres på eller utsettes av datasamling og forskningsarbeid kan komme i gang for fullt i 2021. Gjerne en god stund før sommeren. 

Etter sommeren i 2021 skal vi over i en ny organisering der samling av fagområder og tilrettelegging for samarbeid har vært ett av flere mål i omorganiseringsarbeidet. Det skal ansettes forskningsledere på alle nivå, og hvert eneste ledd er avgjørende for at vi skal lykkes med å løfte HiØ ytterligere til en mer forskningstung institusjon.

Vi forskningsadministrasjonen har troen på at 2021 blir året der alt stadig blir bedre (må alltid ha trua!), og at vi neste desember kan se tilbake og tenke at vi kom styrket ut av både pandemi og omorganisering. Men enn så lenge må vi holde ut og overholde koronareglene.

Så se vår egen førsteamanuensis Andrew Thomas repetere disse koronareglene HER, på sitt eget morsmål.

Med dette ønsker vi alle våre blogglesere og samarbeidspartnere en riktig god jul og et godt nytt år!

Av Trine Eker Christoffersen
Publisert 10. des. 2020 15:31 - Sist endret 26. juli 2021 11:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.