Gjesteblogg av professor Anna-Lena Kjøniksen: Anbefaler utveksling av ph.d.-studenter.

Vi vil ha mer utveksling av ph.d-studenter

Nettverksbygging er viktig for å fremme forskningssamarbeid. Ved HiØ har man satt i gang initiativer for å få flere av de ansatte til å dra noen måneder på utenlandsopphold. Det har imidlertid vært relativt få som har meldt sin interesse for dette. Sannsynligvis fordi det er vanskelig å kombinere med familieforhold og/eller en hektisk jobbhverdag.

Det jeg har sett alt for lite av her på høgskolen er innreisende ph.d.-studenter. Jeg har heller aldri hørt noen snakke om å prøve å tiltrekke seg flere av disse. Jeg har derfor tenkt å reklamere litt for ph.d.-utveksling.

I 2017-2018 hadde jeg en kinesisk ph.d.-student på et ett års utenlandsopphold her. Hun ble henvist hit via en felles bekjent. Dette ble starten på et samarbeidsprosjekt mellom meg, ph.d.-studenten, og hennes veiledere i Kina.  De første resultatene av dette samarbeidet har nå nettopp kommet ut som en felles publikasjon i tidsskriftet Advanced Materials – med en impact factor på 21,95!

Ny pers med ganske stor margin (den gamle var på 13,7). I tillegg har samarbeidet resultert i et manuskript som nettopp er innsendt, og et manuskript som er under utarbeidelse. Jeg har også blitt invitert til å komme på besøk til Kina, og vi har diskutert mulige fremtidige samarbeidsprosjekter.

Ved å ta imot en innreisende ph.d.-student har jeg derved skaffet meg nye samarbeidspartnere Kina, samt publikasjoner i meget gode internasjonale tidsskrifter.

Det vi også må huske på er at dagens ph.d.-studenter er morgendagens professorer. Ph.d.-studenter som var på utenlandsopphold ved UiO da jeg jobbet der, har nå blitt mine samarbeidspartnere ved utenlandske universiteter.

På samme måte som innreisende ph.d.-studenter bygger samarbeidsrelasjoner, så gjør selvfølgelig utreisende ph.d.-studenter det samme. Jeg har skaffet meg noen gode samarbeidspartnere på denne måten også.

Arkivbilde av vår eminente fotograf Kjell Ove: Professor Anna-Lena Kjøniksen får utdelt prisen for fremragende forskning av tidligere forskningsdirektør Øystein Johnsen i 2016.

Av Trine Eker Christoffersen
Publisert 7. feb. 2019 07:30 - Sist endret 24. sep. 2019 10:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.