Unike forskningsdata fra SSB blir nå tilgjengelig for deg

Gjennom den nye datatjenesten microdata.no kan forskere og studenter ved HiØ få direkte tilgang til forskningsdata. Statistisk sentralbyrå (SSB) og Norsk senter for forskningsdata (NSD) lanserte 23. mai en løsning hvor forskere selv kan sette sammen data fra Statistisk sentralbyrå og analysere dem, uten å betale og uten å måtte søke først.

Foto: Colourbox.com

Norge har et godt utviklet og veldokumentert system for registerdata. Noen av de viktigste registrene er også brukt som grunnlag for produksjon av offisiell statistikk. Microdata.no vil ved lansering inneholde opplysninger om 10.215.453 personer, alle som har eller har hatt fødselsnummer i Norge siden 1964 (Tønnesen, E. Khrono, 2018, 23. mai).

Slike data er også verdifulle og attraktive som forskningsdata. Tilgangen til å bruke registerdata i forskning i Norge er god, men hensynet til personvern gjør at prosessene rundt søknad om bruk og utlevering av data kan være tid- og kostnadskrevende.

Konseptet i microdata.no er å tilby bruk av ikke-anonymiserte data gjennom en konfidensialtetssikrende plattform, hvor forsker kun er i indirekte kontakt med personopplysninger

  • Høgskolen i Østfold har tegnet avtale om bruk av systemet og kan administrere egne brukere
  • Forskere og studenter kan bearbeide og analysere alle tilgjengelige registervariabler
  • Data fra Folkeregisteret, Nasjonal utdanningsdatabase (NUDB), Selvangivelsesregisteret og FD-trygd er tilgjengelig
  • Løsningen har et anonymiserende grensesnitt med innebygd personvern

Tjenesten har blitt utviklet i samarbeid mellom NSD og SSB gjennom infrastrukturprosjektet RAIRD finansiert av Norges forskningsråd. Samarbeidspartneren ser nå på mulighetene for videreutvikling, slik at datatilfang og funksjonalitet kan bygges videre ut.

Studenter og vitenskapelige ansatte som ønsker tilgang til eller informasjon om microdata.no kan ta kontakt med solveig.k.vitanza@hiof.no i Forskningsenheten.

Foto: Colourbox.com

Av Solveig Kristine Østby Vitanza
Publisert 7. juni 2018 19:21 - Sist endret 8. okt. 2019 13:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.