Tverrfaglige prosjekter er (fortsatt) løsningen!

1. mars ble Forskningsrådets årlige konferanse om kunnskapsgrunnlaget for forsknings- og innovasjonspolitikken som vanlig arrangert på Hotell Bristol i Oslo. Temaet denne gangen var Grenseløst – Innovativt samarbeid på tvers. Det å løse samfunnsutfordringene gjennom mer tverrfaglig forskning var en rød tråd gjennom hele konferansen. Undertegnedes erfaring fra søknadsbehandling i Forskningsrådet (1996-2004) var at tverrfaglige prosjekter sjelden fikk finansiering fordi det ofte var sprik i evalueringen fra fagekspertene, noe som dro gjennomsnittskarakteren ned. Men nå skal alt bli så meget bedre!

Sektorprinsippet i norsk forskning betyr at alle de 15 departementene bidrar med en skjerv til forskningsfinansieringen, i den hensikt å sørge for forskning på eget ansvarsområde. Det meste av pengene kanaliseres til Forskningsrådet som sørger for utlysning og tildeling av midler. Problemet har i mange (alle?) år vært at dette prinsippet i seg selv ikke understøtter finansiering av tverrfaglige prosjekter. Det er imidlertid opplest og vedtatt, nasjonalt og internasjonalt, at tverrfaglig samarbeid er helt nødvendig for å løse de kommende samfunnsutfordringene. Det nærmeste en kom løsning på hvordan en skal få i gang slikt samarbeid var NFR-leder John-Arne Røttingens forslag om å  etablere noen nye virkemidler:

  • Regjeringen finansierer eksperimentelle satsinger på utvalgte samfunnsutfordringer.
  • Regjeringen utvikler en sektorovergripende finansieringsmekanisme: en slags handlingsregel for KDs post 53.
  • Forskningsrådet ser sine virkemidler i sammenheng med andre initiativ/forutsetninger for å oppnå ønskede resultater.
  • Forskningsrådet legger enda bedre til rette for bred involvering av aktører på tvers av sektorer og disipliner, inkludert interessenter og brukere som berøres av de aktuelle utfordringene.

Forskningsrådet må dessuten: 1) Identifisere de beste ideene, 2) Støtte de beste samarbeidene, og 3) Bli en bedre rådgiver

På konferansen fikk vi stifte bekjentskap med 2 nye norske ministre, en av dem er riktig nok resirkulert. Den ene var «vår» minister, Iselin Nybø (minister for forskning og høyere utdanning), og den resirkulerte var Torbjørn Røe Isaksen (næringsminister). Nybø slo fast at det ikke er på gang noen endring i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning med Venstre i Regjering. Hennes bidrag var derfor stort sett å nevne de viktigste punktene i denne langtidsplanen, på en forfriskende måte, vil jeg si. Isaksen er alltid flott å høre på, selv om hans tidligere statssekretær, Bjørn Haugstad, brukte å være enda et hakk vassere. Denne gangen tok Isaksen til orde for å dekke et stort hull i linjen fra grunnforskning til arbeidsplasser: Testmuligheter. Mer om det en annen gang, kanskje.

Målet om når 3 prosent av BNP skal gå til forskning og utvikling har vært flyttet på mange ganger. Nå er det 2030 som gjelder. Da skal også offentlige bevilgninger til FoU være økt til 1 prosent av BNP.

Noen kjente fjes på konferansen, John-Arne Røttingen (NFR), Kristin Halvorsen (Cicero), Anne Husebekk (UiT), Torbjørn Røe Isaksen (ND), Iselin Nybø (KD), Rebekka Borsch (KD), Gunnar Bovim (NTNU). Foto K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 8. mars 2018 21:02 - Sist endret 24. sep. 2019 10:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.