Synet på forfalskning, fabrikkering og plagiering i Norge

To forkortelser det er greit å lære seg først som sist hvis en er interessert i forskningsetikk:

  • FFP: forfalskning, fabrikkering og plagiering
  • QRP: Questionable Research Practices, eller diskutable forskningspraksiser

I juni 2018 ble det presentert en rapport med utgangspunkt i de første funnene fra en landsomfattende spørreundersøkelse om integritet i norsk forskning. Selve undersøkelsen var et spørreskjema sendt per epost til 31 206 norske forskere, og av disse har 7 291 fullført hele spørreskjemaet, tilsvarende 23,4 %. Sist gang slikt ble undersøkt i Norge var i 1996. Det var derfor på høy tid med en ny, og mer omfattende undersøkelse for å kartlegge situasjonen slik den er i dag.

I prosjektet har en kartlagt utbredelsen av uredelighet og diskutable forskningspraksiser. En har også kartlagt holdninger til og kunnskap om dette. I utgangspunktet var tanken at prosjektet skulle finansieres som et spleiselag i UH-sektoren, men de aller fleste (inkludert HiØ) ønsket ikke å bidra. De som har bidratt er Universitetet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet og De forskningsetiske komiteene.

Noen funn i RAPPORTEN:

  • Det klare flertallet (98%) mener (heldigvis!) at FFP-praksis er svært problematisk.
  • Det er også stor enighet om at QRP er problematisk, men rimeligvis ikke i like høy grad som for FFP. En noe høyere prosentandel oppfatter QRP som lite problematisk eller som uproblematisk.
  • En rangering ut fra gjennomsnittlig vurdert alvorlighetsgrad avdekker, ikke overraskende, at forfalskning, fabrikasjon og plagiering vurderes som mest det alvorlige.
  • En sammenligning avdekker noen, men ikke store forskjeller mellom fagdisiplinene.
  • Et flertall rapporterer om ingen opplæring i forskningsetikk, eller kun én dags opplæring eller mindre. I en interessant artikkel på forskning.no trekkes bl.a. fram at «En av tre norske forskere sier de aldri har fått undervisning i forskningsetikk.
  • Det er relativt lite kunnskap om hvilke rutiner som skal følges for å rapportere mulig uredelighet.

Ved HiØ er de forskningsetiske retningslinjene nylig oppdatert, og det tas nå sikte på å etablere et obligatorisk kursopplegg for alle fagansatte. Mer om dette en annen gang.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 30. aug. 2018 21:27 - Sist endret 24. sep. 2019 10:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.