Nå skal det sjekkes om du jukser!

I løpet av våren skal en kartlegge forekomsten av diskutabel og uredelig forskning. En skal bl.a. finne svar på: Hvordan står det til med integriteten i forskning i Norge? Hvilke holdninger finnes og hvor utbredt er brudd på god forskningsetikk? De første resultatene fra undersøkelsen skal etter planen være klare i april. Den kvantitative undersøkelsen vil følges opp kvalitativt.

Prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen (UiB), De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK) og Høgskulen på Vestlandet (HVL). Opprinnelig prøvde en å få alle UH-institusjoner til å bidra i et spleiselag for å finansiere prosjektet, men de fleste ønsket ikke å være med. HiØ takket også diplomatisk nei til å bidra – vi mente at dette burde finaniseres av NFR eller KD.

Det er lenge siden slike ting er undersøkt i Norge. I 1997 ble den første og til nå siste tilsvarende landsomfattende undersøkelsen gjennomført i Norge. Da syntes man det var på tide å sjekke om fusk og uredelighet også skjer i norsk forskning. Fem prosent av respondentene oppga den gang at de selv hadde utført uredelig eller diskutabel forskning.

En mye omtalt internasjonal metastudie fra 2009 av Daniele Fanelli finner at hver tredje forsker vedgår å ha deltatt i såkalt diskutable forskningspraksiser. Også denne type praksiser inngå i spørreundersøkelsen som er sendt ut til alle UH-institusjoner (se prosjektets nettside for mer informasjon).

colourbox.com

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 21. feb. 2018 13:51 - Sist endret 24. sep. 2019 10:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.