Nå kommer MISSIONS (IMPOSSIBLE?)

På NARMA-konferansen 2018 var en av parallellsesjonene viet orientering om FP9, rammeprogrammet som kommer etter Horisont 2020. EU-kommisjonen forventes å legge frem sitt forslag til nytt rammeprogram i første halvdel av 2018. På konferansen kom det fram en del nytt om FP9 i forhold til DETTE blogginnlegget fra desember 2016.

Bildet er hentet fra Tom E. Møllers presentasjon på NARMA

MISSIONS er ordet man først som sist må lære seg. Mens fyndordet i Horisont 2020 var Societal Challenges (samfunnsutfordringer), vil ditto for FP9 være missions for å løse disse utfordringene, fortalte Tom Espen Møller fra Forskningsrådet. Og fortsatte: «Kjernen i rammeprogrammet er transnasjonale og tverrsektorielle samarbeidsprosjekter. Missions skal være et redskap for å forklare nytten av forskning og innovasjon, noe som skal sørge for økt legitimitet og folkelig støtte.» Ikke småtteri, altså.

Prof. Mariana Mazzucato er engasjert  av Kommisjonen for å  videreutvikle konsept, kriterier og strategier for å implementere missions i FP9. 21. februar publiserte hun rapporten: Mission-oriented research & innovation in the European Union – A problem-solving approach to fuel innovation-led growth, med høringsfrist 6. april. Mazzucato er forøvrig medlem at det nylig oppnevnte international advisory board i Forskningsrådet, noe som en kan håpe på blir et konkurransefortrinn for Norge.

Sannsynligvis vil FP9 bestå av følgende 5 tematiske områder: 1) Naturressurser, 2) Helse, 3) Klima, energi og mobilitet, 4) Inkluderende og motstandsdyktige og sikre samfunn, og 5) Innovativ og bærekraftig digital industri. Hvert av disse vil ha egne missions.

Norge er som kjent en viktig økonomisk bidragsyter til rammeprogrammene, og forventes også å bli det i FP9. Vårt, dvs. Forskningsrådets forslag til tematiske prioriteringer i FP9 er: 1) Green innovation and competitive low carbon energy, 2) Blue Growth – Oceans, 3) Societal security, resilience and social cohesion, og 4) Digitalisation

Når det gjelder tidsplan så forventer en at de første missions er klare høsten 2019, og at det nye arbeidsprogrammet vedtas på slutten av 2020. De første utlysningene vil trolig komme i januar 2021.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 15. mars 2018 18:37 - Sist endret 19. nov. 2019 14:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.