Litt mer om røvertidsskrifter – og at man ikke må la seg lure

 

Det har stått mye om røvertidsskrifter/rovtidsskrifter (predatory journals) i pressen den siste tiden. Dette er en problematikk vi har hatt en stund, som følge av etableringen av tidsskrifter med åpen tilgang (open access). Tendensen er at vi går mot å betale for å publisere i tidsskrifter, i stedet for å betale for abonnement (betale for å lese). Noen har sett en forretningsmulighet i å gi seg ut for å være et seriøst tidsskrift og tilby publisering mot betaling, uten at det foregår en seriøs fagfellevurdering.

Hvordan kan vi forsikre oss om at vi ikke blir lurt? Og er det trygt å publisere i tidsskrifter som tilbyr åpen publisering?

Signaler fra departementet: Alt tyder på at utviklingen mot åpen tilgang er kommet for å bli. Departementet har vedtatt ambisiøse mål om at all norsk forskning finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelig innen 2024, se her. Det vil i høst komme et forslag om et nasjonalt vitenarkiv, hvor vitenskapelige artikler publisert av norske forskere skal være åpent tilgjengelige. Det forhandles på nasjonalt plan om nye avtaler med de store kommersielle forlagene. Målet er å betale for publisering i tidsskriftene, mens det skal være gratis å lese. Se informasjon fra Universitets- og høgskolerådet om forhandlingene her.

Hvor trygt er det å publisere i tidsskrifter med åpen tilgang? Hvordan kan vi vite at tidsskriftet er seriøst? Alle som skal publisere må først av alt sjekke om tidsskriftet er i DBHs kanalregister. Tidsskriftet MÅ være registrert her for at man skal få uttelling på nivå 1 eller 2. Det er viktig å søke på ISSN-nummer som en kontroll, fordi noen av røvertidsskriftene har titler som er veldig lik de seriøse tidsskriftene. Når man får treff på det tidsskriftet man søker på, kommer det opp en tabell som viser om tidsskriftet er på nivå 1 eller 2, og hvilken uttelling publisering i tidsskriftet har gitt på nasjonalt plan de siste årene. Hvis tidsskriftet er helt åpent (gold open access), vil det komme opp en henvisning til DOAJ – Directory of Open Access Journals. Vi er nødt til å stole på den kvalitetsvurderingen som er gjort hos DBH og DOAJ. Når biblioteket innvilger støtte fra publiseringsfondet, er det i første omgang disse to kontrollene som blir utført. Det understrekes at både biblioteket og forskningsenheten følger nøye med på oppdatert informasjon i forhold til problemet røvertidsskrifter.

Det nasjonale publiseringsutvalget (https://npi.nsd.no)  vurderer godkjenning av publiseringskanaler for DBH. Hvis fagfellevurderingen i et tidsskrift er unnagjort på under 14 dager og det stilles tøffe krav om at innbetalingen må skje veldig raskt, er det grunn til å ta en ekstra sjekk. Har du noen mistanke til et aktuelt tidsskrift som ligger i DBHs kanalregister, bør det meldes til det nasjonale publiseringsutvalget.

Hovedregelen er: sjekk alltid DBHs kanalregister før du velger et tidsskrift for publisering.

Mer informasjon om open access: se nettstedet https://www.openaccess.no/

Se også informasjon på høgskolens nettsider om forskningsstøtte her.

 

Colourbox.com

Av Else Helene Norheim
Publisert 6. sep. 2018 12:44 - Sist endret 24. sep. 2019 10:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.