Journalist – et yrke i endring – HiØ-disputas

7. september disputerte HiØs og IT-miljøets Joakim Karlsen. Tittel på avhandlingen: Reinventing Journalism: Supporting processes of invention and change in media worlds

Det er lenge siden sist – dette var den første disputasen på IT siden dekan Harald Holone disputerte i oktober 2011. Kanskje hjalp det også på «likestillingen» i familien Karlsen? Kristine disputerte jo allerede i november 2016.

Så litt om hva Joakim har forsket på – her følger et omskrevet utdrag av pressemeldingen som ble sendt ut i forbindelse med disputasen:

Økt bruk av Internett og mobiltelefoner utfordrer journalister til å formidle stoff på nye måter og med nye verktøy. Resultatet er nye fortellinger og nye arbeidsmetoder, og rekruttering av folk til journalistyrket som også har kunnskap innenfor design og programmering. Joakim har undersøkt denne utviklingen i Norge og har bl.a. sett på hvordan den kan videreutvikles.

Norske journalister i og utenfor redaksjonene har de siste årene eksperimentert mye for å utvikle god journalistikk som utnytter de nye mulighetene i teknologiutviklingen. Gjennom intervjuer, feltarbeid og designprosjekter har Joakim sammenlignet to journalistiske verdener, nyhetsjournalistikk og dokumentarfilm. I disse verdener har han undersøkt forutsetningene for nyskaping av journalistikk i og med nye medier, og hvordan journalister kan ta i bruk denne nyskapingen på best mulig måte.

I avhandlingen konkluderes det med at forutsetningene for at nyskaping innenfor journalistikken skal tas i bruk av alle, er at nyskapingen styrker allerede anerkjente journalistiske genre, at et stort nok publikum kan nås på en forutsigbar måte, og at nyskapingen ses som nødvendig for å opprettholde inntekter av «produksjonen».

Bildet nede til høyre er fra UOs nettside. De to andre er KOKs

Bedømmelseskomite
Professor Jonas Löwgren, Linköping University, Sweden
Professor Lars Nyre, University of Bergen, Norway
Professor Tone Bratteteig, Department of informatics, University of Oslo
Veiledere
Associate Professor Jo Herstad, Department of Informatics, University of Oslo
Associate Professor Anders Fagerjord, Department of Media and Communication, University of Oslo
Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 7. sep. 2018 20:20 - Sist endret 24. sep. 2019 10:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.