Hva skjer med regionalt forskningsfond nå?

Foto: Solveig Vitanza

Forskningsenheten deltok på årskonferansen for Regionale forskingsfond 11. og 12. september. Et vesentlig tema i løpet av konferansen ble desentralisering av oppgaver fra staten til fylkeskommunene innen forskning og næringsutvikling. Bakgrunnen er ekspertutvalget for regionreformens (Hagen- utvalget) rapport med forslag til nye oppgaver for fylkeskommunene. Her har utvalget blant annet foreslått at halvparten av midlene til næringsrettet forskning som i dag ligger til Forskningsrådet skal forvaltes av fylkeskommunene etter modell av Regionale forskingsfond. Dette førte til en god debatt mellom Forskningsrådet og de regionale aktørene som forståelig nok hadde ulikt syn på forslaget.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, holdt et innlegg om regionenes rolle i et kunnskapsbasert Norge. Hun innrømmet at det var et vanskelig tidspunkt for henne å holde dette innlegget siden arbeidet med statsbudsjett for 2019 og langtidsplan for forskning og høyere utdanning nærmer seg ferdigstillelse, men offentliggjøres ikke før 8. oktober. Det som allikevel ble fremhevet var at man ønsker å mobilisere og kvalifisere næringslivet for å nå opp til nasjonale og internasjonale virkemidler. Dette skal blant annet skje gjennom kunnskapsflyt mellom forskningsinstitusjoner og næringsliv. Regjeringens tre hovedmål innen forskning- og høyere utdanning kom tydelig frem i presentasjonen: 1. styrket konkurransekraft og innovasjonsevne 2. løse store samfunnsutfordringer og 3.utvikle fagmiljø av fremragende kvalitet.

Forskningsrådets direktør, John- Arne Røttingen, var bekymret for «Hagen- utvalgets» forslag med desentralisering av næringsrettede forskningsmidler. Hans vinkling er at Norge er et lite land som trenger å forske og samarbeide på nasjonalt og internasjonalt nivå. Forskningen trenger å ses i større perspektiver, vi må løse internasjonale problemer gjennom samarbeid med kommuner, regioner og land. Norge skal være omstillings- og konkurransedyktige og  sørge for verdiskaping og sysselsetting, samvirke mellom relevante aktører er viktigere enn hvor grensene går.

Resten av innleggene ble i hovedsak holdt av regionale aktører som fylkeskommuner, KS og kommuner. De fremhevet at det regionale forskingsfondet kunne vise til like god forskning og resultater som de nasjonale virkemidlene. De argumenterte for at nærhet og forståelsen for næringslivets behov ville mobilisere til økt FoU-innsats og styrke forskning for regional innovasjon og utvikling. De regionale aktørene fremhevet også hvordan de kunne forankre forskning og innovasjon i de regionale strategiske planene.

Totalt sett ga konferansen god innsikt i de ulike aktørenes oppfatning om hva som skal til for å stimulere til næringsrettet forskning og regionenes rolle. Det blir spennende å se hvilke endringer som eventuelt kommer i Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 8. oktober.

Husk også utlysning i Regionale forskningsfond Oslofjordfondet, Kvalifiseringsstøtte for fou-institusjoner, 10. oktober.

Av Solveig Kristine Østby Vitanza
Publisert 13. sep. 2018 12:58 - Sist endret 23. mars 2020 10:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.