FoU-tid for fagansatte – hvor mye tid har DU?

Ved Høgskolen i Østfold varierer det hvordan avdelingene praktiserer tildeling av FoU-tid. Noen har en fast prosent avhengig av stillingskategori, mens andre tildeler FoU-tid etter søknad.

En ørliten digresjon: Jeg har aldri skjønt hvorfor UH-ansatte ikke vil ha timeregistrering, slik det er helt vanlig og nødvendig i instituttsektoren. Det er mye som tyder på at en slik registrering ville synliggjøre at hver enkelt i snitt jobber mye mer en ett årsverk. Det ville også kunne gi et realistisk bilde av hvor mange timer som brukes til undervisning, forskning og administrasjon. Konsekvensen av å ikke ha et slikt system er at alle undersøkelser av UH-ansattes tidsbruk må baseres på spørreundersøkelser, med de feilkilder disse har. For UH-ansatte som jobber på EU-prosjekter er det forresten obligatorisk å bruke timelister som underbygger kostnadene for antall timer man har jobbet på prosjektene.

Tilbake til dette med FoU-tid. Nedenfor er vist resultatet av en spørreundersøkelse som NIFU har gjort. Den viser gjennomsnittlig fordeling av arbeidstiden for de faste vitenskapelige og faglige stillingene. Ikke overraskende bruker høgskolelærere og universitets- og høgskolelektorene mest tid til undervisning. Ettersom disse stillingene ikke krever doktorgrad, bruker de ansatte lite av sin arbeidstid til veiledning av master- og doktorgradsstudenter. Lavest andel tid brukt på undervisning har professorene, fulgt av dosenter og førsteamanuenser. Professorene og dosentene har oppgitt samme andel FoU-tid, men professorene bruker betydelig mer tid til fag. Dersom du har en viss peiling på ditt eget tidsforbruk kan du jo sjekke figuren og se hvordan du ligger an selv.

I gamle dager, dvs. på 70-80-tallet, opererte vi i mitt miljø på NTH (NTNU) med 50/50-fordeling mellom undervisnings- og forskningstid. Selv vitass’er hadde det. Det var muligens mindre administrasjon den gangen….

Fordeling av arbeidstid ved universiteter og høgskoler i 2016 for utvalgte faste vitenskapelige og faglige stillinger. Kilde: NIFU, Tidsbruksundersøkelsen

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 25. okt. 2018 21:10 - Sist endret 24. sep. 2019 10:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.