EUA Annual Conference – «Engaged and responsible universities shaping Europe»

Høgskolen i Østfold vurderer medlemskap i European University Association (EUA). I den forbindelse reiste prorektor og jeg til Zurich for å delta på den årlige EUA-konferansen 5. og 6. april.

Foto: EUA Annual Conference 2018

European University Association (EUA) ble etablert i 2001 ved at de to europeiske samarbeidsorganisasjonene Association of European Universities (CRE) og Confederation of European Union Rectors’ Conferences slo seg sammen. Nå representerer EUA nærmere 850 universiteter fra 47 land og er dermed en betydelig aktør i arbeidet med å forme europeisk politikk relatert til høyere utdanning og forskning. Europeiske universiteter og høgskolers interesser adresseres til EU-kommisjonen, parlamentet og andre viktige beslutningstakere av EUA. Norske institusjoner er allerede godt representert i EUA, noe årets deltakerliste i Zurich med 26 representanter fra norske UH-institusjoner bekreftet.

  

Foto: EUA Annual Conference 2018

«Engaged and responsible universities shaping Europe» var tittelen på årets EUA-konferanse, et emne med mange aspekter. Ulrike Felt (dekan, Fakultet for samfunnsvitenskap, Universitetet i Wien) innledet og reflekterte over hvordan forholdet mellom samfunnet og universiteter er i endring, og hvordan utdannings- og forskningsinstitusjoner bør ta en aktiv rolle i utviklingen av kunnskapssamfunnet. For spesielt interesserte finnes programmet, presentasjoner og øvrig informasjon om #EUA2018Zurich på konferansens nettside .

HIØs to delegater delte parallellsesjonene seg imellom etter behov og ønsker, og jeg ønsket meg de som virket mest interessante sett i et forskningsperspektiv. Dermed fikk jeg bl.a. gleden av å være tilhører på parallellsesjonen om Open Science. Der diskuterte deltakerne hvordan man tenker seg at Open Science vil kunne påvirke kunnskapssamfunnet fremover, og ikke minst omvendt. Open Science er noe HIØs forskere også må forholde seg til om ikke altfor lenge, og forskningsenheten er i gang med å tilrettelegge for dette i samarbeid med biblioteket. Mer om det i seinere blogginnlegg.

Det ble også debattert hvordan universiteter og høgskoler skal forbli autonome institusjoner med de akademiske verdiene i behold tross økende politisk og finansielt press. Hvordan kan universiteter sørge for å beholde folkets tillit i stadig mer turbulente samfunn?  It is «A question of trust».

Konferansen i Zurich ble avsluttet med ulike eksempler på «citizen science«. Det var fascinerende å høre om hvordan «mannen i gata» (og kanskje enda flere kvinner) genererer store mengder rådata ut fra ulike målinger, bilder, spillteknologi, etc. i omfattende studier av alt fra luftkvalitet eller astronomi  til mikrofloraen i munnhulen til hundrevis av folk i Catalonia.

Det gjaldt også å utnytte tiden mellom de faglige programpostene. Vi knyttet og videreførte nyttige relasjoner til andre nasjonale og internasjonale institusjoner, som eksempelvis Högskolan Väst og Høgskulen på Vestlandet (tja, det hørtes muligens noe snevert ut, men dog….).

Både prorektor og jeg var enige om at deltakelsen på EUAs årlige konferanse var lærerik og interessant, men med noe varierende kvalitet på sesjoner og diskusjoner som forventet. Det ble også tid til noen sveitsiske kulturopplevelser som alpehorn, sveitsisk sjokolade og litt vårstemning med hvitveis i full blomst.

    

Foto: Trine Eker Christoffersen

#EUA2018Zurich @euatweets

#EUA2019Paris

-Trine

Av Trine Eker Christoffersen
Publisert 10. apr. 2018 10:46 - Sist endret 24. sep. 2019 10:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.