Er HiØs forskere til stede i sosiale forskernettverk?

Formidling er en viktig del av forskerrollen, og sosiale forskernettverk gir en ny mulighet til å gjøre egen forskning kjent, lest og forhåpentligvis også sitert. Artikler som er publisert åpent (open access) og er deponert i høgskolens vitenarkiv Brage, kan uten problem legges ut direkte i et forskernettverk. Åpen tilgang gjør at artiklene blir mer lest og delt i forskermiljøene.

Felles for de sosiale forskernettverkene er at man kan

  • Legge ut informasjon om egne forskningsinteresser, publikasjoner og data
  • Diskutere med andre forskere
  • Få oversikt over egen og andres innflytelse (antall views, nedlastninger, siteringer etc.)

Hvilke forskernettverk er aktuelle: ResearchGate, Academia  og Google Scholar Citations

Er forskere ved Høgskolen i Østfold tilstede i forskernettverkene? Ja, mange er det. Spesialbibliotekar Heidi Bodal, Biblioteket – Halden, har gjennomført en undersøkelse om dette i forbindelse med faget Vitenskapelig kommunikasjon, masterstudiet i bibliotek og informasjonsvitenskap ved Oslo Met. Denne studien er inspirert av en undersøkelse foretatt ved Universitetsbiblioteket i Bergen (Mikki, Zygmuntowska, Gjesdal & Ruwehy, 2015).

Undersøkelsen tar for seg ansatte ved HV og LU som har publisert i perioden 2012 -2016. Tallgrunnlaget i undersøkelsen viser at 71.7 % av forskerne har opprettet 1 profil i et sosialt forskernettverk, 26.3 % har opprettet 2 profiler og 2 % har opprettet 3 profiler. Undersøkelsen viser også at ResearchGate er mest populær blant forskerne ved HV, mens Academia er mest populær ved LU. Dette er knyttet til fagmiljøene og samsvarer med en undersøkelsen ved Universitetet i Bergen. Forskere innen medisin og helsefag tenderer til å bruke ResearchGate, mens forskere innen humanistiske fag i større grad bruker Academia. Undersøkelsen viser imidlertid at det er ResearchGate som er mest aktiv i bruk, da det er her det deles flest publikasjoner. Forskerne ved HV har også i langt større grad enn ansatte ved LU delt publikasjonene sine i sosiale forskernettverk. Dette kan ha sammenheng med publisering i ulike publikasjonstyper og fagdisipliner, og at publisering av tidsskriftartikler er lettere å dele i slike nettverk, enn publisering av bøker og antologier.

Viktig om sosiale forskernettverk: Artikler publisert i lukkede tidsskrifter (ikke open access) vil ikke kunne legges ut. Post-print versjon av artikler som er deponert etter forlagets regler i vårt vitenarkiv Brage, vil kunne legges ut når forlaget tillater det. Se forlagets retningslinjer, eller ta kontakt med biblioteket for veiledning.

(Skrevet av Heidi Bodal og Else Helene Norheim)

Mikki, S., Zygmuntowska, M., Gjesdal, Ø. L. & Ruwehy, H. A. (2015). Digital Presence of    Norwegian Scholars on Academic Network Sites – Where and Who Are They? PLoS ONE, 10(11): E0142709. DOI 10.1371/journal.pone.0142709

Undersøkelse_sosiale forskernettverk

Av Else Helene Norheim
Publisert 14. juni 2018 14:09 - Sist endret 19. nov. 2019 14:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.