Deponering i Brage – hva betyr det?

Det sendes nå kontinuerlig brev ut til høgskolens fagansatte om at publikasjoner skal deponeres i vitenarkivet Brage. Hva betyr egentlig det?

Hva er Brage? Brage er et åpent elektronisk arkivsystem for lagring av publikasjoner fra ansatte ved norske UH-institusjoner. Større institusjoner har utviklet egne vitenarkiv, mens HiØ er med i samarbeidsprosjektet Brage, utviklet av Bibsys. En fellesløsning med et nasjonalt vitenarkiv er nå under utredning på nasjonalt plan. Artikler deponert i Brage gir treff ved søking i Oria (bibliotekets søkesystem) og er åpent tilgjengelige.

Hvorfor? Departementet krever at forskning finansiert av det offentlige skal være åpent tilgjengelig innen 2024. Se de nasjonale retningslinjene her.

Hvordan?

  • For artikler som er publisert i open access tidsskrift, eller som er «frikjøpt» i et abonnementstidsskrift, er dette uproblematisk. Disse artiklene kan lastes opp i Brage fra CRIStin-postene og er da åpent tilgjengelige med link til tidsskriftsartiklene i fulltekst.
  • Er artikkelen publisert i et ordinært abonnementstidsskrift, stiller det seg annerledes. Artikkelen er publisert bak en betalingsmur, og tidsskriftforlaget vil ikke tillate at den publiseres åpent. Forlagenes policy varierer, men det vanlige er at de tillater deponering i vitenarkiv med en tidssperre, for eksempel ett år. Vi kan da ikke publisere tidsskriftets versjon av artikkelen. Vi kan deponere det som benevnes postprint-versjonen i vitenarkivet, og legge på en sperre som gjør at den ikke er åpen før forlaget tillater det.

Hva er postprint? Postprint-versjonen av en artikkel er siste (og aksepterte) versjon etter fagfellevurdering. Det vil si at den er innholdsmessig lik artikkelen som blir publisert i tidsskriftet. Forskjellen er at den ikke er brukket om eller gitt forlagets lay-out. Det kan derfor ikke siteres fra denne versjonen av artikkelen, fordi den mangler paginering og heftenummer.

Er dette trygt i forhold til din kontrakt med forlaget? Biblioteket sjekker forlagenes policy før det sendes brev om deponering i Brage. Hvis du allikevel er i tvil om lovligheten av å legge ut artikkelen, må du ta kontakt med oss. Vi vil ikke legge ut en postprint-versjon av en artikkel hvis det er tvil om dette.

Hvilke fordeler har du av Brage? Det du har publisert blir søkbart og åpent tilgjengelig i fulltekst i Oria, og flere vil som følge av det få kjennskap til arbeidet ditt.

(Colourbox.com)

Av Else Helene Norheim
Publisert 1. nov. 2018 13:47 - Sist endret 24. sep. 2019 10:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.