Åpenhet kan være skumle greier!

Stephen Lewandowski (University of Bristol) holdt et glitrende innlegg på den åpne delen av årsmøtet for de forskningsetiske komiteene 28. februar. Han fikk undertegnede til å se lyset når det gjelder fordeler og ulemper med åpen tilgang til forskningsresultater.

Først: Open Science refererer til ulike tiltak for å gjøre vitenskapelige resultater tilgjengelig for alle. Den omfatter praksis som Open Access og Open Data. Åpenhet er et grunnleggende etisk prinsipp i forskning, noe som er viktig for etterprøving og/eller kvalitetssikring. Det bidrar også til at forskningsresultater kan utnyttes av samfunnet og til å fremme en bred offentlig debatt om forskning og teknologisk utvikling. Samtidig er det noen etiske utfordringer som følge av åpenhet, spesielt knyttet til interessekonflikter og misbruk av forskningsresultater. I det følgende vises noen eksempler på at åpenhet være problematisk, ja, faktisk kan det stoppe/hindre/forsinke utnyttelse av forskningsresultater.

  • Eksempler
  • Tobakksindustrien sponset amerikansk lovgivning for å få bedre tilgang på data om tobakksforskning, med sikte på å forsinke eller forhindre helsemessige tiltak.
  • For et par år siden ble det foretatt rettslig skritt for å få utlevert data fra en amerikansk statlig etat, selv om dataene var offentlig tilgjengelig på Internett. Den som sto bak var leder for en komite i det amerikanske representantskapshuset, en mann som forøvrig i mange år hadde vært sterkt kritisk til klimaforskere. Hensikten hans var rett og slett å gi inntrykk av at noen hadde til hensikt å skjule data, slik at han kunne bruke det for å argumentere for sitt syn.

Åpenheten utnyttes altså av motstandere som ønsker å hindre «ubehagelige» forskningsresultater. De henter gjerne ut bare deler av forskningsresultatene og sørger for at analysene passer til det falske budskapet de ønsker å forfekte. Dette kan generere så mye støy omkring resultatene at det gode budskapet forsinkes, eller i verste fall forsvinner. Slike angrep/kampanjer kan være utfordrende for forskerne fordi dette er ikke noe de er vant til å håndtere.

Løsning: Lewandowski har identifisert «ti røde flagg» som kan bidra til å skille mellom sunn debatt, problematisk forskningspraksis og kampanjer som utgir seg for å være vitenskapelig forespørsler. Disse flaggene finner du HER. Ingen av flaggene er i seg selv avgjørende, men en overvekt av «dårlige tegn» kan hjelpe til med å respondere fornuftig.

Foto: K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 5. mars 2018 15:54 - Sist endret 24. sep. 2019 10:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.