Tvilsomme samarbeidspartnere

Forskningsetisk forum tok 19. september bl.a. opp temaet: Hvilke typer samarbeid kan/bør  forskere og institusjoner ikke gå inn i? Forskningsdirektør ved Universitetet i Trømsø (UiT), Pål Vegar Storeheier, holdt et interessant innlegg om hvilke dilemmaer som kan oppstå når bedrifter ønsker å innlede samarbeid med universiteter og høgskoler.

Storeheier trakk fram en henvendelse fra Northrop Grumman som er verdens 5. største våpenprodusent. Firmaet ønsket samarbeid med UiT om hvordan en skulle løse problemet med cruise-skip i havsnød, og som var utenfor helikopterrekkevidde. Dette ble heftig diskutert på flere nivåer. Spørsmålet var: «Er det OK for UiT å smarbeide med en våpenprodusent, selv om samarbeidet ikke har noe med våpenproduksjon å gjøre?» UiTs styre behandlet saken og takket nei til samarbeidet.

I noen sammenhenger vil UiT og alle andre UH-institusjoner kunne støtte seg på vurderingene som SPU – Statens Pensjonsforn Utland – Oljefondet – gjør. Etikkrådet gir anbefalinger til Norges Banks hovedstyre om hvilke selskaper SPU skal trekke seg ut av – en slags svarteliste altså. Lignende saker fra NTNU og UiB ble omtalt i et blogginnlegg i desember 2015.

Den nye forskningsetikkloven som ble vedtatt i Stortinget tidligere i år, gjør at Alle UH-intsitusjoner må revidere sine forskningsetiske retningslinjer.Ved HiØ skal dette arbeidet starte i høst. Gjeldende retningslinjer ved HiØ kom som følge av den gamle forskningetikkloven som ble vedtatt i 2007.  De viktigste endringene som følger av den nye loven er at HiØ må ta større ansvar for opplæring av forskerne og at vi må etablere et redelighetsutvalg.

Bildet er fra Lisboa (colourbox.com)

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 26. sep. 2017 17:09 - Sist endret 24. sep. 2019 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.