Skjeletter i skapet? Eller i hagen? Ring 112!

I forrige uke var det Halloween 31. oktober, og, det visste du kanskje ikke, de dødes dag 1. november, iflg. katolsk tro riktig nok. Døde folk ja, de som ikke er brent i …., jeg mener ikke er kremert, lever videre i folks minner og ofte i et lovtomt rom. I Norge har vi skjelettutvalget som skal passe på slike ting, men de må ofte melde pass når det kommer til ikke-fredet gravmateriale. Eksempler på det kan være nyere kapeller og krypter, nedlagte gravplasser fra hospitaler og fengsler eller samiske kirkegårder som fremdeles er i bruk.

I Trondheim på 1960-  0g 70-tallet kjente jeg en som var leder for kommunens byggekomite noen år. Denne komiteen hadde bl.a ansvaret for mye «gravearbeid» i byen. Den gangen, som nå, kunne du ikke grave noe sted i Trondheim uten å finne spennende saker for arkeologer. For å forhindre at folka med teskjeer, som han kalte dem, skulle stanse vedlikeholdsarbeidet, fikk vedlikeholdsmannskapene gjerne beskjed om å holde tett om evt. funn av beinrester eller andre godsaker.

Hvis DU graver i hagen og kommer over skjelettrester eller du finner et «skjelett i skapet», er det viktig å involvere politiet eller rette myndighet raskt. Dersom materialet er av nyere dato (20 år eller yngre) og ved mistanke om en kriminell handling, setter politiet i gang etterforskning for å få bekreftet eller avkreftet om dødsfallet skyldes en straffbar handling.

Så til poenget (for å forsvare at dette i det hele tatt omtales her): FoU-utvalget er opptatt av forskningsetikk, og forskningsetisk er det ingen forskjell på menneskelige levninger, fredet eller ikke! Kjekt også å finne en anledning til å skrive om skumle ting og orientere om skjelettutvalget (ingen fra HiØ sitter i utvalget).

Innlegget er inspirert av denne artikkelen på nettsiden til de etiske komiteene.

colourbox.com

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 8. nov. 2017 06:38 - Sist endret 24. sep. 2019 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.