RBO – Slik blir det! I alle fall ett år til.

Resultatbasert omfordeling – RBO – forstås ved HiØ som en modell for å fordele penger til avdelingene basert på vitenskapelig publisering og formidling. Flere innlegg på denne bloggen har omtalt RBO, senest i forrige uke, HER.

Det har vært nedsatt ei arbeidsgruppe for å gå gjennom HiØs budsjettfordelingsmodell, herunder nevnte RBO. Fagansatte har vært representert i arbeidsgruppa ved førsteamanuensis Trine Eker Christoffersen (IR) og førstelektor Christian Bjørn Bjerke (LU). Høgskolestyret har nå konkludert i denne saken (26.10 2017) og godkjent arbeidsgruppas forslag om å endre fordelingen mellom vitenskapelig publisering og formidling, slik at den fra 2018 settes til hhv. 60/40. Tidligere var fordelingen omtrent motsatt. Nedenfor er redigert utdrag fra referatet fra møtet i høgskolestyret 26.10:

Det vil opprettholdes en intern modell med beregning av formidlingspoeng. Dagens løsning med poeng knyttet til de fire kategoriene F0, F1, F2 og F3, fungerer langt på vei greit nok, men arbeidsgruppa mener det kan være behov for en noe bedre kvalitetssikring av hva som registreres i CRIStin.

Avdeling for LU trekker i sitt innspill til arbeidsgrupas rapport fram at lærebøker teller like mye som vitenskapelige artikler i NOKUTs akkrediteringskrav, men faller likevel utenfor kriteriene for nivå 1- og 2-publisering. I dagens interne modell er lærebøker klassifisert i den høyeste formidlingskategorien (F3). Dette vil i den nye modellen gi en lavere uttelling enn om lærebøker ble sidestilt med vitenskapelige artikler på nivå 1. I denne omgang vil det likevel ikke gjort noe for å rette på dette.

Hvordan det enn er så kan det se ut til å være behov for en samlet gjennomgang av den interne premieringen av formidlingsaktiviteten. Dette underbygges også av et innspill fra Avdeling for IT som påpeker at formidling må ses som en naturlig del av forskningen og ikke en konkurrerende aktivitet. Avdelingen antyder derfor at formidlingskategoriene bør konsentreres om aktivitet som ikke er direkte knyttet til FoU.

Konklusjon: Arbeidsgruppas forslag for revidert RBO legges til grunn for 2018, men det foretas en gjennomgang i forkant av budsjettfordelingen for 2019. En gjennomgang bør gjøres i et samarbeid mellom FoU- og FoS-utvalget.

colourbox.com

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 13. nov. 2017 06:53 - Sist endret 24. sep. 2019 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.