PhD – Nesten 40% er utlendinger

Årets utgave av indikatorrapporten er nettopp utgitt. Den gir et bilde i form av statistikk og indikatorer av det norske forsknings- og innovasjonssystemet. Siden PhD for tida er veldig hot ved HiØ er det her presentert utviklingen av andelen utlenlandske doktorander i Norge. Teksten i de to følgende avsnittene er sakset fra nevnte rapport.

Stadig flere utenlandske statsborgere avlegger graden ved norske læresteder. For 20 år siden var det årlig rundt 80 personer med utenlandsk bakgrunn som disputerte i Norge. De siste årene har antallet passert 500 hvert år. Det innebærer at andelen utenlandske doktorander har økt, fra vel 10 prosent på siste halvdel av 1990-tallet til 38 prosent i 2016, se figuren nedenfor.

I underkant av en tredjedel av utlendingene, i dag som for 20 år siden, har bakgrunn fra asiatiske land. Den nest største gruppen omfatter personer fra Vestog Sør-Europa og utgjør nå 25 prosent, en noe høyere andel enn på 1990-tallet. De mest markante endringene knyttet til landbakgrunn, gjelder doktorander fra Norden og Øst-Europa. For 20 år siden var hver femte utenlandske doktorand fra Norden, mens i dag kommer bare hver tiende kandidat fra våre naboland. Et omvendt bilde gjelder statsborgere fra Øst-Europa, der andelen har økt fra 4 til 14 prosent i samme periode.

Ved HiØ er 10 av dagens 21 doktorander utlendinger. En av fordelene med åpning for utenlandske doktorander er at det fører til større konkurranse om stipendiatstillingene. Dette gir tilgang på bedre søkere, noe som (i de fleste tilfeller) fører til høyere kvalitet på forskningen. En ulempe er at mange gode utenlandske kandidater forsvinner fra Norge når utdanningen er ferdig.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 30. okt. 2017 08:25 - Sist endret 24. sep. 2019 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.