Nye nasjonale retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler – Open Access

22. august ble de nye nasjonale retningslinjene for åpen tilgang til vitenskapelige artikler presentert på et seminar på Universitetet i Oslo. Statssekretær Bjørn Haugstad frontet dette – han har i flere år jobbet iherdig for å bli kvitt det han kaller dysfunksjonelle forretningsmodeller i forlagsbransjen. Litt humoristisk har Haugstad tidligere sammenlignet den internasjonale forlagsbransjen med våpensmugling, hva gjelder (pervers) fortjeneste. Regjeringens mål er at resultater fra forskning som er finansiert med offentlige midler, skal være åpent tilgjengelig for offentligheten innen 2024 (tilsvarende mål for EU er innen 2020). De nye nasjonale retningslinjene skal bidra til å sette fart på arbeidet med åpen tilgang i Norge.

Høgskolen i Østfold har etablert et publiseringsfond for å lette overgangen til «åpen publisering». Dette fondet skal dekke ALLE utgiftene til åpen tidsskriftpublisering, gitt at noen betingelser er oppfylt. Oppfylles disse betingelsene er det bare å fylle ut et enkelt søknadsskjema for å få dekket publiseringskostnadene. Retningslinjene og søknadsskjema for å få støtte fra fondet ligger HER. Ta kontakt med kok@hiof.no hvis du vil vite mer om dette.

De nye nasjonale retningslinjene er som følger:

  1. Vitenskapelige artikler fra offentlig finansiert forskning skal gjøres åpent tilgjengelige. Forskere skal undersøke mulighetene for å publisere sine artikler i åpne tidsskrifter og velge åpne tidsskrifter der det er faglig forsvarlig. Kun i unntakstilfeller kan artikler basert på offentlig finansiering publiseres i tidsskrifter som ikke tillater tilgjengeliggjøring i vitenarkiv.
  2. Alle vitenskapelige artikler basert på offentlig finansiert forskning skal deponeres i et egnet vitenarkiv senest ved publiseringstidspunktet, uavhengig av publiseringskanal og uavhengig av når det er mulig å gjøre dem åpent tilgjengelige.
  3. Institusjoner og konsortier som forhandler avtaler med forlag skal sørge for at avtalene fremmer åpen tilgang uten økte totalkostnader, og at det er åpenhet om avtalenes betingelser
  4. Institusjoner som finansierer forskningsprosjekter, skal bidra til å dekke kostnader til åpen publisering. For forskningsutførende institusjoner vil kostnader til åpen publisering inngå i budsjettene for forskningsaktivitet på linje med kostnader til annen nødvendig virksomhet.

«Denne saken regner vi med vil bidra til at HØYRE vinner valgkampen», åpnet Haugstad sitt innlegg med. Hehe….

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 24. aug. 2017 19:39 - Sist endret 24. sep. 2019 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.