Nå må du lagre og tilgjengeliggjøre forskningsdataene dine!

Det meste av datamateriale fra offentlig finansiert forskning forblir utilgjengelig etter at forskningsresultatene blir publisert. Konsekvensene er at resultatene ikke kan verifiseres og dataene ikke gjenbrukes. Resultatene av offentlig finansiert forskning er et fellesgode som har verdi både for vitenskapen og samfunnet. Bedre tilgang til forskningsdata vil styrke kvaliteten i forskning, både ved at resultater kan valideres og etterprøves på en bedre måte, men også ved at datasett kan brukes på nye måter og i kombinasjon med andre datasett. Les mer om dette HER.

Forskningsrådet har nå vedtatt en policy og retningslinjer for åpen tilgang til offentlig finansierte forskningsdata. Iflg. denne policyen skal forskningsdata «i utgangspunktet være tilgjengelig for relevante brukere, på like betingelser, til lavest mulig kostnad.» Prinsippene og retningslinjene i policyen er avgrenset til å gjelde for resultatdata
som er genererte i forskingsaktivitet helt eller delvis finansiert av Forskningsrådet.

At Forskningsrådet nå tydeliggjør sin policy gjennom retningslinjer for åpen tilgang og deling av data er svært viktig for arbeidet med å bygge nasjonale forskningsdataarkiv og felles datatjenester for norsk forskning, iflg. NSD.

NSD – Norsk senter for forskningsdata. Per i dag er oppdraget fra Norges forskningsråd at NSD har forpliktet seg til å sørge for at en kopi data fra prosjekter innenfor samfunnsvitenskap, humaniora, medisin og helse, miljø og utviklingsforskning overføres til og lagres hos NSD for gjenbruk til forskningsformål. Når du arkiverer data hos NSD, inngår du en arkiveringsavtale der du selv bestemmer hvor tilgjengelig dataene skal være for gjenbruk. Du mister ikke eiendomsretten til dataene når du arkiverer hos NSD.

I et innlegg i Aftenposten søndag 24. september skriver en av Norges beste formidlere, professor Jørn H. Hurum: «Vitenskapens viktigste kjennetegn er etterprøvbarhet. Universitetsmuseene kan redde den.» Hurum slår her et slag for vitenskapene som arbeider med objekter, som biologi, geologi og arkeologi. Den eneste garantien for at forskningsresultatene kan gås etter i sømmene er at det studerte materialet finnes i en offentlig tilgjengelig samling, skriver Hurum.

colourbox.com

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 24. sep. 2017 20:32 - Sist endret 24. sep. 2019 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.