Klimakonsekvensforebygging

Ordet i tittelen kunne vært løsningsord i Rolf Hansens lørdagskryssord i Dagblad-Magasinet. Her er det imidlertid en betegnelse på Geir Torgersens doktorgradsarbeid som ble avsluttet i oktober (2017). Torgersen har trolig hatt en hektisk periode i høst, med doktordisputas og ny jobb som dekan på IR. Han er forøvrig den eneste dekanen som har disputert siden jeg begynte på HiØ i 2005.

Doktoravhandlingen er behørig formidlet til allmenheten på NMBUs nettside, på forskning.no, og som nyhetsinnslag 8.11 på NRK 1/Østfold. Ikke mange doktorgradsarbeider får slik oppmerksomhet! Dette blogginnlegget er publisert for å gjøre litt ekstra stas på den unge og fremadstormende dekanen på IR.

Kort fortalt har Torgersen samlet informasjon om hva som kjennetegner hus som har hatt oversvømmelse, ved bl.a. å se på terrenget rundt husene. Denne kunnskapen er brukt til å lage en matematisk modell som kan brukes for å vurdere faren for flom i et område. Ved å kombinere modellen med digitale kart kan en beregne faren for oversvømmelser før en bygger ut nye boligområder. I allerede etablerte boligområder kan kommunen gi råd og tips til beboere for å forebygge oversvømmelser.

Torgersen har også sett på den psykiske belastningen oversvømmelser kan ha for den enkelte huseier. Det siktes her til virkningen av å grue seg til neste gang det kommer kraftig regn. Konklusjonen er det er en klar sammenheng mellom de som har opplevd å ha hatt flom og hvor villige de er til å betale for forebygging.

colourbox.com

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 15. nov. 2017 06:39 - Sist endret 24. sep. 2019 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.