Ut med VRI – Inn med Innovative Østfold – 2017-19

Den regionale VRI-satsingen (2014-16) i Østfold nærmer seg slutten. VRI = Virkemiddel for Regional Innovasjon. Denne VRI-satsingen er det tredje i rekken (VRI 3). I denne perioden har det vært tre innsatsområder: 1) Smarte Energiløsninger, 2) Bærekraftige Bygg og 3) Kreative næringer.

Oppsummering av VRI 3:»kompetansemegling» og «dialogmidler» har blitt veldig positivt mottatt av de bedriftene som VRI klarte å mobilisere. Det viste seg å være vanskelig å rekruttere – særlig nye og FoU-uerfarne – bedrifter til arrangementer der forskning og innovasjon er tema. Det tyder på at bedrifter kan mangle personer som innehar den nødvendige kompetansen. De gangene det lyktes åpnet «kompetansemeglingen i nettverk» spennende og utradisjonelle muligheter som man ikke visste om da man startet.

Nå planlegges det en ny satsing som har fått det foreløpige navnet Innovative Østfold – Mobilisering til forskningsbasert innovasjon. Hovedmålet er at satsingen skal gjøre næringslivet i Østfold kjent med verdien av forskningsbasert innovasjon og øke næringslivets forskningsaktivitet for å utnytte det til fornyelse, omstilling og etablering av ny virksomhet.

Satsingen er en allianse mellom det regionale virkemiddelapparatet og eksisterende bedriftsnettverk, klynger og lignende aktørgrupper som skal bidra til å formidle verdien av og rekruttere til forskningsbasert innovasjonsarbeid. Innovative Østfold foreslår å teste en ny modell med å bygge opp et kompetansemeglernettverk av nøkkelpersoner fra disse og som på sikt skal bli levedyktig i egen regi. Her kan HiØ gjøre seg gjeldende.

Innovative Østfold skal mobilisere bransjenøytralt innenfor Oslofjordfondets satsingsområder:

  1. Klima, miljø og energi – herunder fornybar energi, energieffektivitet, mat, landbruk, biologisk basert produksjon, natur- og ressursforvaltning.
  2. Helse og omsorg – herunder folkehelse, forebyggende arbeid, tjenesteutvikling og teknologi.
  3. Velferd, utdanning og oppvekst – herunder integrering, inkludering, idrett, frivillighet.
  4. Teknologi – herunder miljøteknologi, mikro- og nanoteknologi, systemutvikling, vannkvalitet, digitalisering, smartteknologi, prosessteknologi, maritim teknologi.
  5. By-, steds- og regionutvikling – herunder attraksjonskraft, kultur, kulturarv, opplevelser, reiseliv, infrastruktur, nærings- og tjenesteutvikling.

Satsingsområde 1 og 4 er de mest næringstunge områder hvor næringslivet som har FoU-utfordringer knyttet til omstillingsevne, entreprenørskap, bærekraft, grønt skifte, og Industri 4.0 skal løfte sin innovasjonskompetanse, evne og kultur. Dersom en kompetansemegler skal mobilisere aktører fra andre sektorer må hun synliggjøre verdiskapingspotensialet for næringslivet.

Foto: K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 25. okt. 2016 08:59 - Sist endret 24. sep. 2019 10:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.