Støtte til åpen antologipublisering?

Som kjent er det satt av sentrale midler til åpen publisering (Open Access), der man kan søke støtte til forfatterbetaling (APC – Article Processing Charges) for vitenskapelige artikler i Open Access-tidsskrifter (Open Access Gold). Siden halvparten av støtten kommer fra Forskningsrådet (NFR) er vi nødt til å forholde oss til reglene som NFR har definert. Det betyr at det kun er aktuelt å støtte tidsskriftpublisering.

Det har vært noen forespørsler om muligheten for å få støtte (fra publiseringsfondet) til antologier og antologikapitler som publiseres i åpne kanaler. Disse har man vært nødt til å avvise med henvisning til de nevnte reglene, og bedt om at avdelingene vurderer om de vil prioritere slik støtte.

FoU-utvalget diskuterte saken 27.10 og foreslår at HiØ som en prøveordning setter av strategiske midler til åpen publisering på nivå 1 og 2 i antologier og hybridtidsskrifter.

Hybridtidsskrift: Forfatterne betaler en publiseringsavgift, og offentligheten får umiddelbar tilgang på publisert versjon. Dette tidsskriftet kan også, i likhet med andre abonnementstidsskrifter, publisere artikler som ikke har åpen tilgang.

Forslaget vil bli behandlet i forbindelse med budsjettprosessen for 2017.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 14. nov. 2016 06:44 - Sist endret 24. sep. 2019 10:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.