Stortingsmelding om HUMANIORA

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har varslet en stortingsmelding om humaniora. Han ønsker blant annet å sette fokus på hvordan vi hever kvaliteten på forskningen og hvordan vi kan bruke humanistisk kunnskap til å løse store samfunnsutfordringer. Sist fredag (15.1) inviterte ministeren til kickoff-møte i Filmens hus i Oslo for å redegjøre for bakgrunnen for å sette i gang dette arbeidet. Han pekte på tre ting som han ønsker å fokusere på i denne stortingsmeldingen:

  • Kvaliteten på forskningen (norske humanioramiljøer har relativt lite EU-finansiering).
  • Humanioraforskningens nytteverdi og relevans.
  • Arbeidslivets behov.

På møtet hadde Isaksen satt sammen et panel som kom med sine synspunkter på varselet om en slik stortingsmelding sett fra sitt ståsted. Panelet besto av: forlagsdirektør for litteratur i Aschehoug Kari Spjeldnæs, direktør i Finans Norge Idar Kreutzer, oberstløytnant i Luftforsvaret Harald Høiback, direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter Anne-Kari Bratten, og direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune Astrid Søgnen. Se bilde nedenfor (i nevnte rekkefølge og Isaksen til høyre).

For en teknolog var det givende å få bedre innsikt i hvordan humaniorakunnskapen er helt nødvendig for å forstå komplekse samfunnsmessige sammenhenger. Mange beslutninger som tas krever språk- og kulturforståelse, og samhandlingsforståelse, noe som ikke er mulig uten den kunnskapen som humanioramiljøene besitter.

Humanioramiljøene ønsker denne meldingen velkommen. En ser for seg at det vil være en måte å få frem de sterke sidene til humaniorafagene, og en vil synliggjøre de områder som trenger nytenkning. Det vil dessuten kunne løfte fagene og synliggjøre de humanistiske fagenes rolle i samfunnsutvikling og verdiskaping. Kanskje kan det føre til en humaniorasatsing på lik linje med realfagsatsingen?

Humanioraevalueringen som det jobbes med nå vil helt sikkert bli et viktig underlag for storingsmeldingen, som forventes å komme i 2017.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 18. jan. 2016 15:11 - Sist endret 24. sep. 2019 10:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.