Snart ingen vei utenom «Open Access»

I et blogg-innlegg 14. juni omtaltes rapporten fra det regjeringsoppnevnte utvalget som har sett på tiltak for å bidra til mer åpen publisering. Rapporten kan lastes ned HER. Den vil bli sendt ut på høring til relevante enheter og utvalg ved HiØ. KDs høringsfrist er 1. november.

I rapporten argumenteres for at umiddelbar og fri tilgang til forskningspublikasjoner for alle vil gi store gevinster og bidra til å bygge kunnskapssamfunnet. Der forskning er betalt av det offentlige, er det problematisk at resultatene av forskningen ikke blir gjort offentlig tilgjengelige. I 2015 ble kun ca. 16 % av norske vitenskapelige artikler publisert åpent. Resten ble publisert i tradisjonelle tidsskrift der bare de som abonnerer får lese artiklene. …. Undersøkelser har vist at noe av nøkkelen til suksess med åpen tilgang er en ledelse som støtter opp om prinsippene og formulerer disse i en egen institusjonell policy. Det anbefales også at institusjonene bistår forskere med informasjon i den praktiske prosessen rundt åpen publisering, om hvilke valg som kan og bør treffes og hvilke konsekvenser de har.

I debatter om åpen tilgang hevdes det tidvis at krav eller forventninger om åpen publisering bryter med prinsipper om akademisk frihet. Arbeidsgruppen mener at dette er et synspunkt som bygger på et snevert frihetsbegrep. Et fullverdig begrep om akademisk frihet må ha akademisk ansvar som en viktig dimensjon. Arbeidsgruppen mener at kjernen i debatten om åpen tilgang er det akademiske ansvaret som forskere må ta for å gjøre sine resultater tilgjengelig for alle som kan ha nytte, interesse eller glede av dem. Det akademiske ansvaret gjelder både forskersamfunnet som helhet og den individuelle forsker.

Høgskolen i Østfold har etablert et publiseringsfond for å lette overgangen til «åpen publisering». Dette fondet skal dekke ALLE utgiftene til åpen publisering, gitt at noen betingelser er oppfylt. Oppfylles disse betingelsene er det bare å fylle ut et enkelt søknadsskjema for å få dekket publiseringskostnadene. Retningslinjene og søknadsskjema for å få støtte fra fondet ligger HER. Ta kontakt med kok@hiof.no hvis du vil vite mer om dette.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 18. aug. 2016 20:47 - Sist endret 24. sep. 2019 10:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.