Siteringsindikator – et supplement til uttelling for publisering på nivå 1 og 2?

Kunnskapsdepartementet (KD) har bedt NIFU om å utrede en mulig siteringsindikator til bruk i finansieringssystemet for universiteter og høgskoler. Utredningsrapporten som du finner HER beskriver alternativer som simuleres med utgangspunkt i en kombinasjon av data fra CRIStin og en siteringsdatabase som bygger på Web of Science. Det tas hensyn til at lærestedene har ulike fagprofiler og at en siteringsindikator kan ha manglende validitet i noen fag. På dette grunnlaget gir rapporten konkrete anbefalinger om hvordan en siteringsindikator eventuelt kan benyttes til å modifisere indikatoren for publiseringspoeng på institusjonsnivå.

Iflg. utredningsrapporten er det to ulike siteringsindikatorer som egner seg: 1. gjennomsnittlig siteringshyppighet sammenlignet med verdensgjennomsnittet, og 2. andel artikler blant verdens ti prosent mest siterte artikler. Den første er mest robust og minst påvirkelig, den andre er lettere å forstå og gir mer fokus på å publisere forskning av potensielt stor betydning. I rapporten anbefales at de brukes i kombinasjon hvis man vil ta begge hensyn. Begge kan gi en målt relativ siteringshyppighet på institusjonsnivå som vil variere omkring 1,0 (verdensgjennomsnittet).

Ut fra bibliometrifaglige hensyn mener utvalget at bør man gjøre følgende for å redusere eller nullstille siteringsindikatorens modifiserende virkning på publiseringspoengene i tilfeller hvor den vil mangle validitet eller robusthet:

  • Både ved beregningen av institusjonsfaktor og siteringsindikator holder man utenfor de humanistiske fagene samt rettsvitenskap, pedagogikk og utdanning, medier og kommunikasjon, kjønnsforskning og sosialantropologi.
  • For å unngå tilfeldige eller påvirkelige utslag på siteringsindikatoren unngår man å anvende siteringsindikatoren på publiseringspoengene hos institusjoner med færre enn 150 publikasjoner i beregningsgrunnlaget for siteringer.

Statssekretær Bjørn Haugstad mer enn antydet 1.9 at rapporten vil «få konsekvenser» for den nasjonale nivå-publiseringsmodellen.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 12. sep. 2016 10:17 - Sist endret 24. sep. 2019 10:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.