Publiseringspoeng og pæng

Ingen andre i UH-sektoren setter av tilnærmelsesvis så stor andel av budsjettet til kreditering av vitenskapelig publisering og formidling som HiØ. De siste årene har det ligget rundt 25 mill. kroner i denne potten. Et mye brukt navn på hvordan disse midlene fordeles er RBO – Resultatbaserte omfordeling. Dette må ikke forveksles med den nasjonale RBO-modellen som kun gir uttelling for nivå 1- og 2-publisering og som har en helt annen poengskala enn vår interne modell. Den nasjonale modellen vil bli beskrevet i et blogginnlegg senere.

Høgskolestyret har gjort en noen små endringer i vår lokale fordelingsmodell  slik at poengene i 2015 for de forskjellige kategoriene nå er:

Endringene er at poengene for F0, F1 og F3 er halvert, og at F3 er redusert fra 8 til 6. Konsekvensen av dette er at uttellingen for vitenskapelig formidling nå vektes litt mer i forhold til «vanlig» formidling enn tidligere.

  • Begrepsavklaring
  • N1 og N2 – nivå 1 og 2, angir at publikasjonen også gir uttelling i det nasjonale publiseringsregimet.
  • F – formidling – nivå F0 til F3
  • MN – Monografi på nivå 1 eller 2
  • KU – Kunstnerisk utviklingsarbeid

Med utgangspunkt i nasjonale retningslinjer plasserer bibliotekleder ved HiØ aktuelle publikasjoner på nivå 1 og 2 (N1, N2). Publikasjoner som ikke plasseres på et slikt nivå plasseres på et F- eller KU-nivå.

Alle registreringen i CRIStin for ett år tilordnes poeng etter tabellen ovenfor og summeres for hver avdeling. Middelverdien av de avdelingsvise poengene for 2 påfølgende år multipliseres til slutt med et kronebeløp og  legges inn i budsjettet for det aktuelle året.

I kroner vil ETT poeng i 2015 kunne gi rundt 8-9 tusen kroner i HiØs RBO for 2017. Dette må tas med forbehold siden uttellingen som nevnt beregnes ut fra middelverdien av publiseringsresultatene i 2 påfølgende år. F.eks. vil resultatene i 2014 og 2015 gi uttelling i budsjettet for 2017.

Forvirret? I DETTE dokumentet finner du en oversikt som viser sammenhengen mellom alle publiseringskategoriene i CRIStin og deres respektive nivåplassering.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 17. feb. 2016 06:42 - Sist endret 25. sep. 2019 16:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.