Norges artigste universitet

Det heter selvsagt arktiske universitet, men av forskjellige årsaker har Universitetet i Tromsø (UiT) fått kallenavnet i tittelen på dette innlegget. UiT var i alle fall vertskap for den ellevte MUNIN-konferansen om åpen publisering/Open Access (OA). Dette har tradisjonelt vært en happening for de frelste OA-tilhengerne, men denne gangen var det faktisk en del kritiske røster som slapp til. Statssekretær Bjørn Haugstad, som ikke er en av kritikerne, åpnet årets konferanse. Det var forøvrig første gang i MUNINs 11-årige historie at en politiker åpnet konferansen. Haugstad har i det siste året deltatt på utallige arenaer for å promotere det viktige budskapet om Open Access, men kom ikke med noe ny informasjon denne gangen.

Haugstad har jo tidligere sammenlignet de mest grådige internasjonale forlagene med våpensmuglere når det gjelder profitt (se innlegg om det HER). Det var flere foredrag som støttet opp under det på årets konferanse. Men det må jo sies at norske forlag ikke kan puttes i denne kategorien, og for forskning som i stor grad publiseres på norsk er norske forlag det eneste aktuelle. Ved Open  Access er det artikkelforfatternes institusjoner som betaler for publiseringen, og i de tilfeller der publiseringsomfanget er relativt lite så er det nærmest umulig for et forlag å få dette til å lønne seg.

EU har som mål at alle forskningsresultater fra offentlig finansiert forskning skal være åpne fra 2020. For å nå dette målet er det helt nødvendig med helt nye forretningsmodeller for vitenskapelig publisering. Ett mulig element i en slik modell er at man begynner å ta betalt for fagfellevurderinger. Ved UiT anslås det at det brukes mellom 15 og 20 tusen timer hvert år til gratis fagfellevurdering. En sannsynlig konsekvens av at man begynner å ta seg betalt for fagfellevurdering er at kvaliteten på vurderingene vil øke, siden lønn for strevet vil forplikte mer enn når en gjør gratisarbeid.

Sci-Hub, den ulovlige tjenesten for deling av vitenskapelige publikasjoner, ble forøvrig viet ganske mye oppmerksomhet på konferansen. Tjenesten ble omtalt på denne bloggen tidligere i år (4. mars). Se HER.

Foto: K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 25. nov. 2016 05:32 - Sist endret 24. sep. 2019 10:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.