Mange siteringer = Høy kvalitet?

Bibliometrisk siteringsanalyse samler inn data på hvor ofte en vitenskapelig artikkel siteres, og bruker disse tallene for å måle den relative innflytelsen av vitenskapelige forfattere og publiseringskanaler. At en artikkel blir hyppig sitert, regnes gjerne som en indikator på høy kvalitet på forskningen.

Bruk av bibliometriske mål er omstridt, bla. fordi de er rent kvantitative mål som ikke tar høyde for artiklenes kvalitet. En artikkel kan være mye sitert fordi den er en oversiktsartikkel eller for feil i artikkelen. Alle målene klare begrensninger som kan føre til feiltolkninger hvis de brukes uforsiktig. F.eks. kan ikke tidsskrift eller forskere fra forskjellige fagfelt sammenlignes direkte, fordi ulike fag har ulike publiserings- og siteringspraksis. Hvordan det enn er så frarådes det å bruke slike data til individuelle sammenligninger for å bestemme lønn e.l. De egner seg best til å sammenligne fagmiljøer og institusjoner.

Ved HiØ abonnerer vi på Scopus. Scopus er en artikkel- og siteringsdatabase for forskningsartikler. Den dekker nær 18 000 titler fra mer enn 5 000 internasjonale utgivere, inkludert omtale av mer enn 16 500 tidsskrifter innenfor naturvitenskapelige, tekniske, medisinske og samfunnsvitenskapelige fag.

Nedenfor er eksempler på bibliometriske mål som sier noe om forskeres relative vitenskapelige innflytelse:

  • Antall artikler – hvor mange artikler forskeren har vært (med)forfatter av. Artikkeltallet gir en indikasjon på vitenskapelig produktivitet, men ikke nødvendigvis på om artiklene har påvirket fagfeltet.
  • Antall siteringer – hvor ofte forskerens artikler samlet sett har blitt sitert. Dette gir en bedre indikasjon på graden forskeren har påvirket sitt fagfelt, men et høyt antall siteringer kan skyldes én enkelt artikkel.
  • h-indeks – et kombinert mål på antall artikler og antall siteringer. En høy h-indeks indikerer at forskeren har skrevet mange artikler som har påvirket fagfeltet. Den defineres som det største antallet artikler h som har blitt sitert minst h ganger.
  • Publiseringspoeng – det norske publikasjonsrapportsystemet CRISTIN gjør det mulig å beregne summen av publiseringspoeng for norske forskere, slik at publikasjonene vektes i henhold til om artikkelen ble publisert i en «nivå 1»- eller «nivå 2»-kanal.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 9. mai 2016 09:24 - Sist endret 24. sep. 2019 10:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.